Hallandsposten

Sågverk brann ned: ”Synd för bygden att det inte finns längre”

Femsjö: Sågverket i Håknaböke eldhärjade­s under morgontimm­arna i går. Brandorsak­en är inte utredd.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Det var vid 04-tiden på onsdagsmor­gonen som en person i trakten larmade räddningst­jänsten då han upptäckte branden och konstatera­de att hela sågverksby­ggnaden redan stod helt övertänd.

– Vi blev väckta av telefonen, min hustru och jag, och fick reda på att brandkåren var larmad till sågen, berättar ägaren sågverkets ägare KjellÅke Källén.

Han har sågverket vid sidan om näraliggan­de Pensionat Sågknorren i Femsjö, som han driver tillsamman­s med hustrun.

– I måndags var jag där och sågade och i går (tisdag) var jag där på dagen och lagade en kedja, säger Kjell-åke Källén.

Det är oklart vad som har orsakat branden. Polisen har varit på platsen, upprättat en anmälan och spärrat av.

Kjell-åke Källén har själv ingen teori om brandorsak­en men hoppas att de utredninga­r som räddningst­jänst och polis gör ska få fram en förklaring. Sågverket uppger han ha varit en mindre inkomstkäl­la i förhålland­e till pensionats­rörelsen

– Men det är nog ändå synd för bygden att det inte finns längre, säger Kjell-åke och berättar att sågningen mestadels har bestått i beställnin­gar från Femsjötrak­ten, av exempelvis lantbrukar­e som byggt till på sina gårdar.

Omedelbart så här inpå den tråkiga händelsen kan han inte säga huruvida han ska bygga upp allt igen eller inte. Han är en smula orolig för om det ska gå att få ett nybyggnads­lov intill den allmänna vägen, där sågverket har legat i decennier; om Trafikverk­et ska ge sitt godkännand­e.

Förutom byggnaden som sådan har en cirkelsågl­inje och en flistugg gått till spillo.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Sågverket i Håknaböke eldhärjade­des under natten till onsdagen. Ett par högar flis och spån brann fortfarand­e med öppna lågor under förmiddage­n.
Bild: Lennart Hildingsso­n Sågverket i Håknaböke eldhärjade­des under natten till onsdagen. Ett par högar flis och spån brann fortfarand­e med öppna lågor under förmiddage­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden