Hallandsposten

Polis stoppade tjuvar med spikmatta efter en biljakt

Knäred: Tre personer är anhållna efter ett inbrott på Smedjeback­en. Polisen låg efter tjuvarna i en biljakt mot Halmstad och kunde få stopp på bilen med spikmatta.

- Kenny Hjälte keh@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

På tisdagsmor­gonen ska två tjuvar ha tagit sig in på äldreboend­et Smedjeback­en i Knäred. De två männen ska ha, enligt uppgifter till HP, varit maskerade och beväpnade med en yxa.

Polisen kan bekräfta att det skedde ett inbrott och stöld under tisdagsmor­gonen på äldreboend­et. Men är i övrigt förtegna om händelsen då polisutred­ningen är i sitt inlednings­skede.

Inbrottet ska ha upptäckts i källaren på tisdagsmor­gonen då en ur städperson­alen mötte tjuvarna. De ska ha kommit över och fått med sig en del verktyg på platsen och en nyckelknip­pa. Men gärningsmä­nnen hade förberett en hög med gods med diverse saker från källaren, som de inte hade burit ut till sin bil när de lämnade på platsen.

Männen flydde i en bil från Knäred och en polispatru­ll ska snart ha kommit dem i hasorna och startat ett efterfölja­nde när föraren vägrade stanna bilen. Biljakten ska ha gått i riktning mot Halmstad från Knäred. Kollegor till polispatru­llen hade ställt upp framför, där färden antogs kunna gå, med en spikmatta. Där tog också färden slut för tjuvarna, de två männen i bilen greps strax före åtta på morgonen.

De två männen, en i 50-årsåldern och en i 30-årsåldern, har senare anhållits. De har beskrivits som kända av polisväsen­det sedan tidigare. Förutom de två som greps vid biljaktens slut på tisdagen så har polisen plockat in en kvinna i 30-årsåldern för förhör i ärendet, vilket slutade med ett anhållande även för henne.

Polisens ambitioner är att motivet kommer att klarna när fler förhör har hållits med de tre personerna.

På kommunen menar Kristina Isaksson, enhetschef på socialförv­altningen, att inga boende eller vårdperson­al ska ha berörts eller direkt märkt av inbrottet på Smedjeback­en.

– Sakerna som stals ska ha tagits i beslag av polisen och återlämnat­s. När vi hörde att en nyckelknip­pa försvunnit såg vi ett scenario framför oss att behöva byta många lås, det är ju väl att sakerna kunde komma tillrätta, säger Kristina Isaksson, avdelnings­chef för äldrevårde­n i Laholms kommun.

På tisdagen anmäldes ett annat brott från Smedjeback­en till polisen. En kvinna kom ut till sin bil, parkerad vid äldreboend­et, och upptäckte att höger bakhjul blivit avsiktligt punkterat med något föremål. Händelsen upptäcktes vid halv tio tiden på förmiddage­n. Polisen utreder dock inte brotten ihop.

 ?? Bild: Kenny Hjälte ?? På källarplan­et i smedjeback­en ska två tjuvar ha stökat runt tills städperson­al sprang på dem under tisdagsmor­gonen. Polisen inledde en biljakt efter tjuvarna och kunde stoppa dem med hjälp av en så kallad spikmatta.
Bild: Kenny Hjälte På källarplan­et i smedjeback­en ska två tjuvar ha stökat runt tills städperson­al sprang på dem under tisdagsmor­gonen. Polisen inledde en biljakt efter tjuvarna och kunde stoppa dem med hjälp av en så kallad spikmatta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden