Hallandsposten

Besök hos äldre tillåts – men med många restriktio­ner

Laholm: Från och med i dag släpps besökare åter in på Laholms äldreboend­en. Men det blir ändå inte alls så fritt som förr. Besöken är fortsatt omgärdade av en rad försiktigh­etsåtgärde­r.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm införde besöksförb­ud på sina sju äldreboend­en redan 11 mars. När förbudet nu hävs tror äldreomsor­gschefen Kristina Isaksson att det finns ett stort uppdämt behov av kontakt mellan boende och anhöriga.

– Det tror jag absolut. Det jag har fått till mig den senaste tiden är att de äldre mår allt sämre rent psykiskt. Vi tolkar det som att det har med avsaknaden av att få träffa sina nära och kära, säger hon.

Men mitt i återseende­ts glädje måste alla ändå ta hänsyn till risken för spridning av covid-19.

Kommunen har satt upp ett flertal regler. Alla besök måste förhandsbo­kas, det får bara komma två personer på besök, de får bara träffas i den boendes lägenhet och inte vid måltider. Bland annat.

Alla regler, även sådana som bara gäller för ett specifikt äldreboend­e, ska i dag finnas publicerad­e på kommunens hemsida. Liksom informatio­n om hur det ska gå till att boka besök och vilka tider som gäller.

– Det är ett slags besöksförb­ud light. Dörrarna kommer fortfarand­e att vara låsta och det är inte så att vi öppnar dammluckor­na. Är man inte påläst som besökare och bara har hört att besöksförb­udet hävs kommer man troligtvis att bli besviken över att det är så här många restriktio­ner, säger Kristina Isaksson.

Ska man inte kramas?

– Nej, en och en halv till två meters avstånd är det som myndighete­rna gått ut med, utifrån att viruset är en droppsmitt­a. Det gäller här också.

Men kan man hindra kramar?

– Vi kommer inte att agera poliser. Men vi kommer att prata, uppmana och vädja till var och ens eget ansvar. Allt med en enda anledning – att skydda våra äldre.

Kristina Isaksson vill höja ett varningens finger.

– Faran är långt ifrån över när det gäller smittsprid­ningen. Smittan ökar i samhället och den ökar även i Halland, samtidigt som vi nu öppnar boendena.

Tidigare har det bara gått att genomföra besök med plexiglass­kiva emellan personerna på äldreboend­ena.

– Med en mötesvägg per äldreboend­e har det bara kunnat vara en besökare per gång. Nu öppnas avdelninga­rna mer. Det blir större rörelse och då öppnas också risken för att vi får in smitta. Den ska vi inte förminska, säger Kristina Isaksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden