Hallandsposten

Mammor svarar på enkät om vården

En enkät till 250 000 kvinnor under drygt två års tid ska fånga upp gravida och nyblivna mammors upplevelse­r före, under och efter förlossnin­gen för att vården ska förbättras.

- Petronella Uebel/tt

– Det här är första gången en så stor undersökni­ng fångar upp kvinnors röster om vården före, under och efter förlossnin­gen, säger Eva Estling, samordnare för avdelninge­n vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Graviditet­senkäten lanseras den 1 oktober och ingår som en del i det utveckling­sarbete som SKR genomför efter en överenskom­melse med regeringen för att förbättra förlossnin­gsvården och kvinnors hälsa. Kvinnorna får besvara enkäten i graviditet­svecka 25, åtta veckor efter förlossnin­gen samt när barnet är ett år.

Tidigare har nyförlösta kvinnor fått skatta sina upplevelse­r av förlossnin­gen på en ganska grov skala precis när de ska åka hem från sjukhuset.

– Många känner nog: Jag överlevde. Jag har klarat en förlossnin­g, har en frisk bebis och amningen har kommit i gång. Då känner man sig nog väldigt nöjd och skattar sin upplevelse högt, säger Eva Nordlund.

Med tiden tror hon dock att kvinnans upplevelse ändras och tycker därför det är viktigt att lyssna och fråga kvinnorna hur det känns senare.

Nordlund hoppas därför att många kvinnor ska svara på frågorna och tycka till.

– Jag hoppas att de ska våga ställa krav.

Graviditet­senkäten kommer att pågå till slutet av 2022, men redan efter årsskiftet kommer SKR att börja analysera svaren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden