Hallandsposten

Aggressiv ordduell mellan Biden och Trump

– Kan du bara hålla käft, röt Joe Biden. – Det finns inget smart hos dig, kontrade Donald Trump. Debatten mellan den demokratis­ke utmanaren och USA:S president blev hätsk och kaotisk – men rörde också viktiga ämnen som pandemin, Trumps skatter och rasism.

- Emma Gyllestad/tt Tina Magnergård Bjers/tt

På en direkt fråga om huruvida han är villig att fördöma vitmaktgru­pper och miliser svarade Trump ”visst” – men gjorde det inte.

– Nästan allt jag ser kommer från vänsterfal­angen, inte högerfalan­gen, sade Trump.

Han lade till att något måste göras åt den vänsterrad­ikala gruppen Antifa och anklagade gång på gång Biden för att vara i knät på ”vänstern” och ”socialiste­r”.

Frågan är högaktuell eftersom vissa extrema grupper har pekats ut som inblandade i våldsamhet­er som brutit ut i samband med protester mot rasism i vissa städer. döda i covid-19 och Biden varnade för att många fler kommer att dö om inte han (Trump) blir ”mycket smartare, mycket snabbare”. Presidente­ns ögon svartnade. – Använde du just ordet ”smart”, frågade han retoriskt, och gick till en lång attack mot Bidens akademiska bakgrund och påstod att det inte finns något smart hos den tidigare vicepresid­enten.

Båda kandidater­na var stridslyst­na men Donald Trump var den som, enligt flera bedömare, framstod som mest aggressiv. Flera gånger fick moderatorn och Fox Newsankare­t Chris Wallace säga till honom att hålla sig till spelregler­na.

” Under de senaste åren har vi blivit sjukare, fattigare och mer våldsamma.

Joe Biden

I början fick de båda herrarna frågor om Trumps beslut att skyndsamt nominera en (mycket konservati­v) ersättare till den nyligen avlidna, liberala Hd-domaren Ruth Bader Ginsburg. Som väntat sade Trump att det är helt i sin ordning och att Demokrater­na troligtvis skulle ha gjort på samma sätt.

– Jag valdes inte för tre år, jag valdes för fyra år, argumenter­ade Trump.

Biden poängterad­e att det amerikansk­a folket borde få säga sitt genom att rösta fram nästa president innan en ny domare till Högsta

domstolen nomineras. Det var Republikan­ernas argument för fyra år sedan när partiets senatorer vägrade att godkänna en domare som Trumps företrädar­e Barack Obama nominerat.

Som väntat kom även frågan upp om Trumps deklaratio­ner upp, efter helgens avslöjande i tidningen The New York Times att han i åratal betalat ingen eller mycket lite federal inkomstkat­t. Presidente­n har tidigare avfärdat rapportern­a som ”falska nyheter”.

– Jag har betalat flera miljoner dollar i federal inkomstska­tt, sade Trump.

– Kan vi då få se dina skattedekl­arationer, svarade Biden.

På frågan från Wallace om exakt hur mycket Trump har betalat i federal inkomstska­tt 2016 och 2017 svarade presidente­n ”flera miljoner dollar”. Han sade vidare att om han har betalat lite skatt så var det tack vare Demokrater­nas skattepoli­tik och de kryphål som finns i lagen.

– Jag ville inte betala skatt, sade Trump.

Båda kandidater­na blickade bakåt för att argumenter­a om varför de passar bäst som USA:S nästa president.

– På 47 månader har jag åstadkommi­t mer än vad du har gjort på 47 år, sade Trump till Biden.

– Under de senaste åren har vi blivit sjukare, fattigare och mer våldsamma, sade Biden.

Om Trump kan beskrivas som hetsig och konfrontat­iv så var Biden mer tillbakalu­tad och reagerade på presidente­ns utspel med att skaka på huvudet, blunda och skratta för sig själv.

Enligt nyhetskana­len CNN fick Trump något mer prattid än Biden, drygt 39 minuter mot knappt 38, men bitvis var det svårt att höra vad någon av dem sa då de gång på gång pratade i munnen på varandra.

Om en vecka är det tänkt att de två vicepresid­entkandida­terna, Mike Pence och Kamala Harris, ska mötas för en debatt i Salt Lake City i Utah.

 ??  ?? USA:S president Donald Trump och den demokratis­ke utmanaren Joe Biden möttes i Cleveland för den första debatten
USA:S president Donald Trump och den demokratis­ke utmanaren Joe Biden möttes i Cleveland för den första debatten
 ?? Bild: Patrick Semansky/tt/ap ??
Bild: Patrick Semansky/tt/ap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden