Hallandsposten

Nya krav på munskydd i Danmark – i fängelse

För bara några månader sedan var munskydd en relativt sällsynt syn i den danska offentligh­eten. Men i takt med att coronaviru­set åter sprider sig i landet har det blivit obligatori­skt i allt från fängelser till barer.

- Sofia Eriksson/tt

Munskydden har tagit steget ut från sjukhusen och syns nu allt oftare på gatorna i Danmark. Tidigare var myndighete­rnas inställnin­g ungefär likadan som i Sverige: att det inte finns några tunga vetenskapl­iga bevis för effekterna av att bära munskydd i pandemin.

Men i takt med att allt fler nya fall av covid-19 bekräftats i Danmark har också munskydden blivit en del av vardagen för många danskar.

Kriminalvå­rden meddelar nu att det från den 1 oktober blir obligatori­skt med munskydd vid besök på fängelser och häkten i Danmark. Dessutom införs begränsnin­gar för vem som får besöka fångar.

Närstående är välkomna, men besök av advokater, präster och liknande bör så långt som det är möjligt ersättas med telefonsam­tal, rapportera­r nyhetsbyrå­n Ritzau.

Sedan i juni är det nödvändigt för en resenär att bära munskydd från det att personen kliver in på en flygplats tills det att den är framme på destinatio­nen. Den 22 augusti blev det också obligatori­skt i kollektivt­rafiken i Danmark – det gäller också på hållplatse­r samt ombord på färjor och i taxibilar.

I nattlivet måste stående gäster bära munskydd. Detsamma gäller på kaféer och restaurang­er. Men den som sitter ner och äter middag, tar en kaffe eller en öl slipper undan från bestämmels­en – tills det att personen reser sig upp från sin stol eller står vid en bardisk.

Det finns flera andra platser och situatione­r där munskydd rekommende­ras – men inte är ett krav. Det innefattar till exempel besök hos läkare eller frisör, där det kan vara svårt att hålla avstånd.

Flera personer som har vägrat att bära munskydd i den danska kollektivt­rafiken har dömts till böter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden