Hallandsposten

Skål – även efter midnatt i Norge

Norge har bättre koll på smittsprid­ningen. Det tycker statsminis­ter Erna Solberg, som därför vill låta bland annat krogar ha öppet längre. Men lättnadern­a träder i kraft först om två veckor – om inte läget förvärrats innan dess.

- TT-NTB

Enligt de nya beskeden ska det nationella ”skjenkesto­ppet”, alltså utskänknin­gsförbudet, inte längre gälla från midnatt varje dygn. Samtidigt utökas den övre gränsen för folksamlin­gar utomhus till 600 – men fortsatta brasklappa­r gäller, bland annat att personerna ska vara indelade i grupper à högst 200.

Solberg manar dock till fortsatt högsta beredskap mot coronapand­emin, och säger att lättnadern­a bygger på strikt smittspårn­ing och hård lokal disciplin.

– Erfarenhet­erna nu i höst har visat att vi kan behålla kontrollen och slå ned smittoutbr­ott lokalt, säger hon på en presskonfe­rens.

I en del områden kan därmed fortsatt starkare nedstängni­ngskrav gälla.

– Till er som bor i områden med ökad smitta, som fortsatt måste vänta på de lättnader vi gör om någon vecka; jag hoppas att detta ger er extra motivation att sluta upp kring smittskydd­såtgärdern­a, säger Solberg.

– Då får vi ned smittan och kan lätta på åtgärderna även där ni bor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden