Hallandsposten

Ex-hbk:arna drivande när Halmia slogs ut ur cupen

Halmia kunde inte skrälla mot allsvenska Helsingbor­gs IF. Tidigare Halmstads Bk-spelarna Marcus Olsson och Andreas Landgren spelade avgörande roller när HIF tog platsen i Svenska cupens gruppspel. – Vi gör det ändå helt okej mot ett allsvenskt lag, tycker

- Carl Fredrik Johansson

Det var två bottenlag som möttes på Örjans vall – Halmia i division 2 och Helsingbor­g i Allsvenska­n.

Halmias tränare Anders Wallin klagade före matchen på lagets tuffa spelschema, men gjorde bara två ändringar i startelvan jämfört med den senaste seriematch­en.

Helsingbor­g roterade desto mer. Tränaren Olof Mellberg hade satt in åtta nya spelare jämfört med helgens allsvenska uddamålsfö­rlust mot Östersund. Ex-hbk:arna Olsson och Landgren var två av dem som fick chansen.

Halmia, som för dagen hade övergett sin 4–3–3-formation och spelade 5–4–1, hamnade direkt i ett massivt spelmässig­t underläge. Stundtals påminde det mer om handboll än om fotboll när HIF rullade runt på offensiv planhalva.

Det tog 23 minuter innan Halmia själva lyckades etablera något spel på Helsingbor­gs planhalva. Då hade gästerna redan gjort 1–0. Marcus Olsson, vars känsliga vänsterfot var delaktig i det mesta som HIF skapade framåt i första halvlek, spelade in bollen från vänster och Alhaji Gero nickade bollen i mål.

Båda ex-hbk:arna var inblandade i HIF:S andra mål efter 41 minuter. Marcus Olsson spelade på nytt in från vänster, Gero nickade ned och Andreas Landgren tryckte in 2–0.

I andra halvlek var Helsingbor­gs övertag mindre markant, men Halmia fick fortsatt mest jaga boll. Halmstadla­get skulle möjligen ha haft straff när Kristoffer Thydell föll i en rörig situation i HIF:S straffområ­de bara tre minuter efter omstarten, men domaren Joakim Östling, Göteborg, friade.

En tredje före detta Halmstads Bk-spelare, Shkodran Maholli, byttes in HIF:S anfall efter 67 minuter och hade en 3–0-boll inne, men vinkades av för offside. I stället gjorde Gero Helsingbor­gs tredje mål i 76:e minuten. Kristoffer Thydell säger:

– Det var helt okej ändå försvarsmä­ssigt. Men det känns som att det är tre enkla mål vi släpper in. Sedan skapar vi kanske inte jättemycke­t, men vi gör det ändå helt okej mot ett allsvenskt lag.

Vad tar ni med er härifrån till slutspurte­n i serien?

– Jag tycker att alla ger hundra, det får vi verkligen ta med oss. Vi krigar. Det kanske har saknats lite under serien.

?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ?? Helsingbor­gs Andreas Landgren jublar efter 2–0-målet. Halmias Kristoffer Thydell tycker inte att det är lika kul.
Bild: Krister Andersson/bildbyrån Helsingbor­gs Andreas Landgren jublar efter 2–0-målet. Halmias Kristoffer Thydell tycker inte att det är lika kul.