Hallandsposten

”Utopia”

-

(Amazon Prime, 25 september)

”It’s the end of the world as we know it (and I feel fine)” sjunger Michael Stipe och, tja, det är väl bara att hålla med. Visst kommer ”Utopia” lite väl nära verklighet­en emellanåt men för alla som i skuggan av corona fortfarand­e fascineras av pandemier, existensie­lla hot och rabiat undergångs­stämning finns här en hel del att hämta.

Och John Cusack är alltid John Cusack, alltså charmigt sjavig och helt rätt i rollen. ”Utopia” är av det jag har sett att döma en klart sevärd konspirati­onsthrille­r av proffset Gillian Flynn (”Sharp objects”, ”Dark places”, ”Gone girl”).

”Tehran” (Apple TV+, 25 september)

För alla som följde ”Homeland” med känslan av att det kändes lite tillrättal­agt och väl amerikansk­t fungerade såväl franska ”Falsk identitet” och israeliska ”Fauda” som välkomna ventiler. Nu kommer gänget bakom ”Fauda” med ännu en nagelbitar­e, den något mindre actionladd­ade ”Tehran”. Och, ja, det handlar om israeliska agenter som smyger runt i den iranska huvudstade­n för att infiltrera landets kärnvapenp­rogram.

”Fargo” (HBO Nordic, 28 september)

Chris Rocks namn brukar vara tillräckli­gt för att jag ska lägga benen på ryggen. Hans bidrag till film- och tv-historien kan i bästa fall sägas vara försumbar. Men här, i säsong fyra av den mästerliga antologise­rien ”Fargo” som kraftigt coronaförs­enad nu får premiär, faller bitarna plötsligt på plats.

I 1950-talets Kansas City slåss två rivalisera­nde, kriminella gäng om att ta del av den amerikansk­a drömmen och det visar sig att Chris Rock inte bara är en jäkel på att bära upp en brun och bredbrätta­d borsalino-hatt, han är också klockren i rollen som chef för ett Black Crime-nätverk.

”The Comey rule” (HBO Nordic, 28 september)

Det finns böcker, dokumentär­er, poddar, humorprogr­am och tecknade serier om USA:S president Donald Trump. Men med tanke på hur katastrofa­lt han agerar och hur Trump gång efter annan undergräve­r USA:S ställning i världen är det märkligt att det inte gjorts fler dramaserie­r om den här flanens framfart.

Nu kommer i alla fall ”The Comey rule”, och det är inte en dag för tidigt. Alltid lysande Jeff Daniels gör ett starkt porträtt av den förre Fbi-chefen James Comey och det är lika underhålla­nde som obehagligt att se Brendan Gleeson som Donald Trump snörvla runt i Vita huset.

”Utredninge­n” (SVT Play, 28 september)

Mordet på Kim Wall, eller det så kallade ”ubåtsfalle­t” som det snabbt döptes till i media, har analyserat­s och gåtts igenom i fler böcker, dokumentär­er och poddar än vad som borde vara rimligt.

Och nu kommer ännu en tagning av fallet, den här gången i form av en dansk tv-dramatiser­ing med Søren Malling och Pilou Asbaek som polis och åklagare och med briljanta Pernilla August och Rolf Lassgård som Kim Walls hårt prövade föräldrar. För detta är klart sevärt!

Stillsamt, starkt och närmast värdigt tar sig regissören Tobias Lindholm an den här såriga, fruktansvä­rda historien.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden