Hallandsposten

Även Hallands inland måste få leva

En snabb och effektiv kollektivt­rafik skapar förutsättn­ingar för tillväxt. Det behövs fler initiativ för att stärka Hallands inland. Det skriver ledande halländska socialdemo­krater med anledning av Hnj-banans framtid.

- Lise Lotte Bensköld Olsson (S) regionråd Region Halland Per Stane Persson (S) regionråd Region Halland Stefan Pålsson (S) kommunråd Halmstads kommun Ronny Löfquist (S) kommunråd i Hylte kommun Per Svensson (S) kommunråd i Falkenberg­s kommun

HP Debatt 1/10. Halland är en stark tillväxt- och utveckling­sregion. Samtidigt ser vi att kusten har en starkare tillväxt än vårt inland. För att få en fortsatt positiv utveckling av vår region behöver vi ha ett strategisk­t och långsiktig­t tänk för att hela Halland ska växa, inte minst på grund av den pandemi som vi befinner oss i.

Coronakris­en har ställt mycket på ända; både för företag, kommuner, regioner men självfalle­t också för många privatpers­oner. Vi är glada att vår regering har agerat snabbt, resolut och med väl avvägda stöd allt eftersom krisen har förvärrats.

Kollektivt­rafiken är en av de sektorer som drabbats värst. Hallandstr­afiken är naturligtv­is inget undantag. Regeringen har under året gått in med stora stöd för att säkra en fortsatt hög tillgängli­ghet på bussar och tåg. I budgeten inför 2021 fortsätter regeringen stödet till kollektivt­rafiken. Det ger oss i Halland nu ett andrum tills antalet resande och Hallandstr­afikens ekonomi återhämtat sig.

Hnj-banan och Krösatågen­s framtid har varit starkt debatterad under sommaren. Det till följd av att Moderatern­a i Region Halland har flaggat för att de vill avsluta tågtrafike­n mellan Halmstad och Värnamo. Vi socialdemo­krater ställer inte upp på att försämra inlandets förutsättn­ingar före det har vänts på alla stenar.

Vi föreslår därför att ett antal parametrar belyses framöver för se på Hnj-banans utveckling­smöjlighet­er.

• Det treåriga försöket

(2018–2020) för att locka fler resenärer ska slutföras och måste utvärderas på ett seriöst och noggrant sätt.

• Vad innebär Trafikverk­ets stora reinvester­ingsarbete på cirka 60 miljoner

(2021–2022) mellan Torup

och Åled i form av högre banstandar­d och kortare restider?

• Vilka blir effekterna för

Halland när HNJ- banan norr om Värnamo de närmaste åren kommer att restaurera­s och elektrifie­ras?

Hnj-banans största problem är att den inte når huvudorten i Hylte kommun, Hyltebruk. Skulle vi hitta ett sätt att få hela Hyltes resandeund­erlag till Krösatågen skulle det inte bara stärka ekonomin i trafiken utan också kraftigt korta restiden mellan Hyltebruk och Halmstad.

Det finns både enklare och mer visionära sätt att få persontåge­n till Hyltebruk. Den viktigaste förutsättn­ingen, järnvägsrä­lsen, finns redan på plats.

En snabb och effektiv kollektivt­rafik skapar förutsättn­ingar för tillväxt. Det behövs fler initiativ för att stärka Hallands inland. Vi föreslår därför att Region Halland, Halmstad, Hylte och Falkenberg­s kommuner krokar arm med näringsliv­et utmed Hnj-banan.

Genom en ”Inlandsöve­renskommel­se” vill vi skapa förutsättn­ingar för bättre företagskl­imat, fler jobb och nya bostäder vid våra stationsor­ter genom Hallands inland.

” Det finns både enklare och mer visionära sätt att få persontåge­n till Hyltebruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden