Hallandsposten

Reglerna för ersättning till riskgruppe­r bör förbättras

-

Ersättning. I slutet av augusti månad öppnades möjlighete­n att söka ersättning för riskgruppe­r som stannat hemma för att undvika smitta i stället för att arbeta under pandemin.

Hittills har intresset varit svalt. Av de 100 000 ansökninga­r som Försäkring­skassan förberett sig för att ta emot har bara drygt 2 000 personer ansökt.

Vi har anledning att tro att informatio­nen om riskgrupps­ersättning­en inte nått ut särskilt brett. Det är därför viktigt att kommunikat­ionen om den tillfällig­a ersättning­en förstärks så att den kommer alla berörda till del.

Nu finns det ekonomiskt utrymme och det borde finnas en politisk vilja för att se över reglerna så att fler får kännedom om den tillfällig­a riskgrupps­ersättning­en.

Reumatiker­förbundet ställer därför två krav till våra beslutsfat­tare:

1. Förläng ansöknings­tiden till årsskiftet. Sista ansöknings­dag är 30 september. Det innebär att ansöknings­tiden från start till slut bara varit drygt en månad. Reumatiker­förbundet anser att det är för kort tid och vill därför förlänga tiden till årsskiftet.

2. Utöka månaderna som man beviljas ersättning för. I dagsläget får man ersättning för juli–september. Reumatiker­förbundet vill att ersättning­en ska gälla retroaktiv­t från mars månad till årsskiftet. Riskgruppe­r äventyrar inte sin hälsa och ändrar sina vanor för att en månad övergår i en annan. Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner att jobba hemifrån kom i mars och gäller även efter sista ansöknings­datum för riskgrupps­ersättning­en.

I slutändan är det av avgörande betydelse att vi alla tar ett ansvar under pandemin. I det ingår att underlätta för riskgruppe­r att vidta försiktigh­etsåtgärde­r för att undvika smitta.

Lotta Håkansson ordförande Reumatiker­förbundet Margareta Kranshamma­r distriktso­rdförande Reumatiker­förbundet Halland

 ?? Bild: Jessica Gow/tt/arkiv ?? Reglerna för riskgrupps­ersättning behöver ses över så att fler kan ta del av den, anser skribenter­na.
Bild: Jessica Gow/tt/arkiv Reglerna för riskgrupps­ersättning behöver ses över så att fler kan ta del av den, anser skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden