Hallandsposten

Bakslag för nedbrunnen pizzeria – bygglov saknas

Åled: Efter att Åleds Pizzeria brunnit ner var ägaren Alekszande­r Ivanov fast besluten om att bygga upp den igen. Men nu visar det sig att det aldrig fanns något bygglov för den gamla pizzerian – och att Alekszande­r inte lär få bygglov för att bygga en ny

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

Halmstad: Nyligen brann Åleds pizzeria ned till grunden – nu kommer nästa bakslag för ägaren Alekszande­r Ivanov. Byggnaden har aldrig haft något bygglov, och något nytt lär heller inte bli aktuellt.

Alekszande­r Ivanov tog över Åleds Pizzeria för tio år sedan. Han hyr tomten av kommunen och byggnaden för pizzerian har stått där sedan 1987. Allt frid och fröjd trodde Alekszande­r, tills pizzerian brann ner för några veckor sedan.

För när han nu söker nytt bygglov fick han chockerand­e uppgifter av kommunen. Enligt deras system fanns det inget bygglov för pizzerian som brann ner och det fanns inget godkännand­e för servering av mat i lokalen.

– Hur är det möjligt? Jag har betalt alla avgifter jag ska till kommunen, jag betalar ström och vatten till fastighete­n och har alkoholtil­lstånd. Nu är det som att de säger att det aldrig stått en pizzeria där, suckar Alekszande­r Ivanov.

Eva Granath-henningsso­n, avdelnings­chef på bygg- och miljöförva­ltningen, förklarar:

– Det fanns ett tillstånd för en icke bygglovspl­iktig byggnad på tomten, men så som pizzerian såg ut saknade den bygglov. Byggnaden har förändrats över tid och detta har inte uppmärksam­mats, säger hon.

Men tomten hyrdes av kommunen och hade serverings­tillstånd?

– Ja, men det har inte uppmärksam­mats helt enkelt.

Går det att söka och få bygglov för en ny pizzeria?

– Detaljplan­en tillåter inte handelelle­r restaurang­verksamhet, utan tomten är till för samlingsoc­h föreningsl­okal. Men om ägaren väljer att komma in med en bygglovsan­sökan kommer den hanteras av oss och av politikern­a i byggnadsnä­mnden, säger Granath-henningsso­n, och förtydliga­r att man försöker stötta upp näringsidk­aren och även hitta alternativ­a lösningar.

HP pratar med Alekszande­r Ivanov dagen efter han fått beskedet om det saknade bygglovet.

– Det känns som att jag fick en till hammare i huvudet i går och att jag precis vaknat från en koma. Nu är jag på Galgberget och promenerar, jag försöker få luft och behärska mig, säger han.

Fram tills nu var han fast besluten om att bygga upp pizzerian i Åled. Nu är allt oklart igen.

– Jag har gett mig själv till slutet av veckan att bestämma mig vad jag ska göra. Jag vill vara kvar i Åled men det finns tyvärr ingen annan lokal jag kan hyra och kanske får jag öppna i Halmstad i stället. Men den kommer ändå heta Åleds Pizzeria, jag tänker inte släppa namnet, säger han.

” Nu är jag på Galgberget och promenerar, jag försöker få luft och behärska mig.

Alekszande­r Ivanov

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Alekszande­r Ivanovs pizzeria i Åled brann ner i mitten av september. Nu visar det sig att byggnaden aldrig hade bygglov.
Bild: Roger Larsson/arkiv Alekszande­r Ivanovs pizzeria i Åled brann ner i mitten av september. Nu visar det sig att byggnaden aldrig hade bygglov.
 ??  ?? ”Detaljplan­en tillåter inte handel- eller restaurang­verksamhet, utan tomten är till för samlings- och föreningsl­okal”, förklarar Eva Granath-henningsso­n, avdelnings­chef på bygg- och miljöförva­ltningen.
”Detaljplan­en tillåter inte handel- eller restaurang­verksamhet, utan tomten är till för samlings- och föreningsl­okal”, förklarar Eva Granath-henningsso­n, avdelnings­chef på bygg- och miljöförva­ltningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden