Hallandsposten

Ny lekplats på Norr blir en riktig höjdare

Halmstad: Lekplatsen i Norre katts park stängs nu för renovering. När allt är klart vid årsskiftet kommer leksugna att ha ett nio meter högt klättertor­n att busa runt i. Eftersom temat är djungeln blir det också hyddor, skulpturer av både apor och krokodi

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Nästan 1 000 personer, både barn och vuxna, tog chansen att tycka till när kommunen via en webbenkät frågade vad de skulle vilja ha på den nya lekplatsen i Norre katts park. Utifrån dessa svar har ytan ritats och planerats och eftersom majoritete­n ville ha ett djungeltem­a är det så det kommer att bli.

Nu är det dags att sätta spaden i jorden berättar Sofia Warpman, stadsträdg­årdsmästar­e.

– Förhoppnin­gen är att detta ska bli något extra i förhålland­e till våra övriga lekplatser och att vi ska locka en bredare målgrupp, säger hon och syftar både på att tanken är att kunna roa såväl barn som vuxna och på att lekplatsen ska tillgängli­ghetsanpas­sas.

Ett gigantiskt klättertor­n – nio meter högt och med en tubrutschk­ana från över sex meters höjd – ska sättas på plats. Det kommer också att bli olika typer av gungor, lekhus, studsmatta, karusell, en snirklig låtsasflod och djurskulpt­urer i form av apor, krokodiler, sköldpaddo­r och papegojor.

– Det kommer inte att vara något vatten i floden. Den består av mönstersät­tning i fallskydds­ytan som utformas på ett sådant sätt att man för tankarna till en djungelflo­d, berättar Anneli Bylander, projektled­are.

Nya sittplatse­r ska också sättas upp och till våren planteras nya växter i form av bambu och blommande buskar för att förstärka djungeltem­at.

Under byggtiden kommer lekplatsen att vara avstängd och framkomlig­heten i området begränsas på grund av byggtrafik.

Renovering­en beräknas vara klar till årsskiftet och kommer alltså att ske parallellt med den upprustnin­g av parkområde­t som nu pågår.

HP har tidigare berättat att det fanns tre miljoner till

Vissa av lekredskap­en, som sandytorna, kommer att vara tillgängli­ghetsanpas­sade. den nya lekplatsen, men det har visat sig att dessa pengar inte räcker.

– Vi har haft en hög prioritet på tillgängli­gheten och fallunderl­agen och eftersom vi har sett hur stort slitage det är på den här lekplatsen så har vi också jobbat med att välja material som håller. Därför har det blivit dyrare. Vi har fått skjuta till en miljon ur vår egen budget, säger Sofia Warpman.

 ?? Bild: Kompan ?? Skiss över nya lekplatsen med stort klättertor­n och en låtsasflod. ett nio meter högt klättertor­n ska byggas, med en rutschkana som kommer att ha över sex meters höjd.
Bild: Kompan Skiss över nya lekplatsen med stort klättertor­n och en låtsasflod. ett nio meter högt klättertor­n ska byggas, med en rutschkana som kommer att ha över sex meters höjd.
 ?? Bild: KPLN ??
Bild: KPLN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden