Hallandsposten

Professor får böta för brott med gen-aspar

Våxtorp: Professor Stefan Jansson hålls personlige­n ansvarig för brott mot reglerna i experiment­en med genmodifie­rad asp i Våxtorp. En åklagare har delat ut en böteslapp på 24 300 kronor.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

För närmare tio år sedan planterade­s de första genförändr­ade asparna på den nedlagda plantskola­n i Våxtorp.

Umeåprofes­sorn Stefan Jansson har lett ett försök som syftat till att forska kring de gener som gör att träd vet när det är dags att fälla blad på hösten.

Men 2017 gick det fel. En del aspar började blomma, eventuellt på grund av torka.

Blommande träd riskerar att föröka sig, vilket inte får ske enligt villkoren för försöken. I villkoren står att ”alla plantor som innehåller samma konstrukti­on ska omedelbart avverkas”.

Så skedde inte. Bara träden som var på väg att blomma togs ner. De som inte hade blomanlag fick stå kvar till våren 2018. När Stefan Jansson då berättade för Jordbruksv­erket att asparna sågats ner valde verket att polisanmäl­a honom.

Nu fälls Stefan Jansson för misstaget. Åklagare Magnus Clase på riksenhete­n för miljö- och arbetsmål har utfärdat ett strafförel­äggande för brottet otillåten miljöverks­amhet.

Professorn ska, i egenskap av ansvarig forskare, betala 30 dagsböter på sammanlagt 24 300 kronor, plus 800 kronor till Brottsoffe­rfonden.

Stefan Jansson säger att han haft långa samtal med åklagaren och tycker att alltihop är märkligt.

– Det fanns ingen ökad risk för spridning och det här uppdagades när vi själva skickade in rapporten. Jag har själv sagt att vi gjorde fel.

Han anser att det hela borde betraktas som ett ringa brott. Men åklagare Magnus Clase tycker precis tvärtom. ”Brottet är inte att anse som ringa”, skriver åklagaren i strafförel­äggandet.

Stefan Jansson har fortfarand­e möjlighet att ta frågan till en rättegång i tingsrätte­n. Men det har han inte för avsikt att göra.

– Det skulle kunna kosta mig fyra gånger så mycket. Jag kan inte ta den chansen, säger han.

Genförsöke­n i Våxtorp har han lett som en del av sin tjänst på universite­tet i Umeå. Men lärosätet kommer inte att betala böterna.

– Universite­tet säger att de enligt lagen inte kan stå till ansvar för det.

Stefan Jansson säger att en ändring i miljöbalke­n gör att universite­tet hade hållits ansvarigt om brottet skett efter 1 januari 2020.

– Men, har åklagaren sagt, då hade brottet varit så ringa att det inte blivit något åtal alls. Det är en väldigt underlig situation, säger Jansson.

Det pågår fortfarand­e genförsök med aspar i Våxtorp. De har varit ständigt kritiserad­e av motståndar­e till genmodifie­ring.

– Det här är trist på många sätt. Det finns en lokal opinion där nere som är väldigt arga på mig för att vi fått göra de här sakerna. Naturligtv­is kommer de att gnugga händerna nu trots att ingenting hände egentligen, säger Stefan Jansson.

 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv ?? Stefan Jansson åkte 2015 ner från Umeå till försöksanl­äggningen i Våxtorp för att möta motståndar­e till genmodifie­ring. Nu har han bötfällts för aspar som inte sågades ner när de skulle.
Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv Stefan Jansson åkte 2015 ner från Umeå till försöksanl­äggningen i Våxtorp för att möta motståndar­e till genmodifie­ring. Nu har han bötfällts för aspar som inte sågades ner när de skulle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden