Hallandsposten

Misstänkt 32-årig Legobedrag­are: ”Det var inte jag”

Halmstad: Legoannons­erna lockade mängder av köpare. Men det var som det brukar: om det låter för bra för att vara sant, så är det sällan sant.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Raden av köpare som polisanmäl­de den 32-årige Halmstadbo­n sträcker sig över stora delar av landet. Åtalet mot Legomannen omfattar 13 åtalspunkt­er, varav 7 gäller försäljnin­g av olika Legoproduk­ter.

Det sammanlagd­a värdet på bedrägerie­rna är inte alarmerand­e stort, summan av vad de olika brottsoffr­en betalat in är 6 860 kronor. I flera av fallen har kostnaden för de utbjudna varorna varit så låg att kostnaden för porto och paket nästan blev lika mycket.

Åklagarens bevisning är tydlig. Alla brottsoffe­r har betalat till den 32-årige Halmstadbo­n. Pengarna har tveklöst kommit fram till honom. Det styrks av utdrag från hans bankkonto. Men ingen av köparna fick några varor.

Nästan alla fallen har ett liknande tillvägagå­ngssätt: en kvinna annonserad­e om saker hon ville sälja på Blocket. När de intressera­de svarade fick de svar av en kvinna, som i de olika ärendena hade olika namn och som för varje nytt fall uppgavs ha olika adresser runt om i landet.

När det sedan kom till betalning och att göra upp om vart sakerna skulle skickas skrev hon detaljerat att ”vi ordnar det snabbt” och att ”jag och min sambo...”. Eftersom nästan alla köparna betalade via Swish såg de att Halmstadbo­ns namn kom upp när betalninge­n genomförde­s.

I polisförhö­r efter att bedrägerie­rna började utredas och polisen såg att Halmstadbo­n var mottagare av pengarna vägrade han att medverka. Han svarade inte på någon av utredarnas frågor.

Men vid huvudförha­ndlingen i tingsrätte­n var hans försvarare, advokat John Gerhardsso­n, laddad med mängder av argument som åtminstone kastar ett tvivel över bedrägerim­isstanken.

Han kunde visa att den person som hade satt in annonserna på Blocket hade en rad olika e-postadress­er som kunde härledas till flera olika europeiska länder, till och med ett antal länder ännu längre bort.

Även de Ip-adresser som kopplas till den dator som använts vid annonserin­gen spårades till en rad olika länder. Och mitt i alltihop redovisade han dessutom ett mobilnumme­r som kunde knytas till en kvinna på en ort i Mellansver­ige.

Försvaret av den misstänkte 32-årige Legobedrag­aren gick sedan ut på att allt var planerat och genomfört av en kriminell person som inte namngavs under domstolsfö­rhandlinge­n. Och att 32-åringen upplåtit sitt bankkonto mot att han fick en blygsam del av vinsten från bedrägerie­rna.

Hans grundlägga­nde motiv till att ha gått med på att delta i lurendreje­rierna var att han behöver pengar för att kunna finansiera sitt spelande.

Domen i målet meddelas nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden