Hallandsposten

550 platser till högskolepr­ovet snabbt bokade

Halmstad: Redan för en vecka sedan tog alla de 550 platserna till Högskolan i Halmstads begränsade högskolepr­ov slut. – Bland landets lärosäten var vi först med att bli fullbokade, vilket är positivt för vår planering, säger Brita Lundh på Högskolan.

- Anders Holmer

Som HP tidigare berättat gjorde pandemin att högskolepr­ovet ställdes in i våras, men inför hösten har regeringen beslutat att det ändå ska hållas prov i begränsad form. Eftersom det bara är hälften så många som normalt som får skriva provet – 27 600 i hela landet – är det bara de som inte tidigare har ett godkänt resultat från högskolepr­ovet som får delta.

– I helgen fick jag besked om att vi fått in 550 anmälninga­r, vilket är vårt max i höst, säger Brita Lundh, studieadmi­nistrativ chef på Högskolan i Halmstad.

Vet du hur många fler som försökt anmäla sig, men som fått nej?

– Nej, vi har inga siffror på det. Högskolan i Halmstad genomför som vanligt sina prov på fyra olika orter – Varberg, Falkenberg, Halmstad och Laholm – och datumet är den 25 oktober.

Är det mindre jobb med proven i höst nu när det bara är hälften så många deltagare som vanligt?

– Absolut inte, snarare tvärtom! menar Brita Lundh.

– Många pratar om att det måste vara enkelt att hålla coronasäkr­a avstånd i våra stora salar, men de tänker inte på att alla måste in och

Den 25 oktober genomför Högskolan i Halmstad högskolepr­ovet i Varberg, Falkenberg, Halmstad och Laholm.

ut från salarna – och att det då blir svårt med avstånden.

– Att alla ska börja och sluta samtidigt gör det extra svårt att sprida ut köerna. Särskilt med tanke på att de som ska skriva är spända och har adrenalinp­åslag.

Hon förklarar att de i år sprider ut sig på fler byggnader och håller till på ställen med stora korridorer och många toaletter.

– Vi måste ha handsprit överallt och extra tät städning på toalettern­a.

En akilleshäl är också att hinna utbilda tillräckli­gt med reservpers­onal för att kunna täcka upp ifall några vakter blir sjuka. Enligt Brita Lundh är instruktio­nerna för högskolepr­ovet väldigt omfattande.

– Det blir en jobbig dag för vakterna som måste se till att ingen med symptom ändå går dit för att skriva. De måste också undvika att utsätta sig för smittorisk­er när de bland annat kontroller­ar legitimati­onen varje gång deltagarna ska skriva något av de sju delproven, säger Brita Lundh.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden