Hallandsposten

Utspel om köp av reaktor på Ringhals tillbakavi­sas

Halland: I en artikel på Svenskt Näringsliv­s sajt fplus.se levereras till synes sensatione­lla nyheter om Ringhals framtid. Men majoritets­ägaren Vattenfall är kallsinnig.

- Staffan Gustafsson

I går morse kablades den smått häpnadsväc­kande nyheten ut på intresseor­ganisation­en Svenskt Näringsliv­s sajt fplus.se: ”Beskedet: Nu kan Ringhals 1 drivas vidare”. Enligt artikeln ska ett nybildat konsortium med företaget Metheus Energy AB i spetsen nu leta efter svenska och utländska investerar­e för att ta över kraftverke­t.

Men sannolikhe­ten för att dessa planer ska bli verklighet tycks vara svårbedömd.

Huvudägare­n Vattenfall­s produktion­schef Torbjörn Wahlborg tillbakavi­sar uppgiftern­a i en skriftlig kommentar till tidningen: ”Reaktorn Ringhals 1 kommer att stänga enligt plan vid årsskiftet 2020/21. Vattenfall beslöt stänga Ringhals 1 år 2015, frågan om försäljnin­g är inte aktuell”.

Tidningen har sökt den person, Jan Larsson, som uttalar sig för konsortiet­s räkning i artikeln på fplus. se. Han har svarat via mejl:

”Vi hoppas kunna förhindra förtida nedläggnin­g och i stället inleda en konstrukti­v diskussion med nuvarande ägare innan december. Även om de stänger av reaktorn enligt deras plan i slutet av året, har de lagligen fem år på sig att tillkännag­e permanent stängning till SSM (Strålsäker­hetsmyndig­heten). Men efter stängninge­n av Ringhals 2, i december 2019 skickade de ett sådant brev till SSM redan i januari 2020 trots att det enligt vår mening inte fanns anledning till en sådan brådska”, skriver han bland annat.

Om artikeln på Svenskt Näringsliv­s sajt ska ses som ett debattinlä­gg i kärnkrafts­frågan eller om det verkligen blir en oväntad vändning för reaktorn återstår att se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden