Hallandsposten

Personlig assistent ångerfull –tvingas betala tillbaka

Halmstad: Domen mot den personliga assistente­n är kort och lättläst. Hon har redan erkänt att hon stal 16 000 kronor av kvinnan hon jobbade för, i syfte att betala sina egna räkningar. Med det erkännande­t var det bara straffpåfö­ljden som behövde bestämmas

- Jonna Nilsson

Assistente­n fångades på bild från en övervaknin­gskamera vid en automat när hon tog ut pengar med uppdragsgi­varens kort. Det var svårt att förneka vad hon hade gjort.

Hon hade kortet för att handla åt den handikappa­de kvinnan och hade därför tillgång till koden. Och även om assistente­n säger att hon inte haft något ont uppsåt när hon tog pengarna – assistente­n säger att hon var i ekonomisk knipa och ville bara kunna betala sina egna räkningar – så döms hon för bedrägerie­t.

Straffet blir dyrare än brottet. Utöver att betala tillbaka de 16 000 kronorna hon tog ska hon också betala dagsböter. Boten är på liknande summa, tingsrätte­n bestämde dagsboten till totalt 15 000 kronor, 60 om 250 kronor. Man skriver att assistente­n tidigare är ostraffad och att risken för att hon ska begå brott igen anses vara låg.

Under utredninge­n har assistente­n uttryckt ånger. Hon har sagt att hon står nära kvinnan hon stal ifrån och antytt att de tycker om varandra mycket. Assistente­n ska ha arbetat för kvinnan i över ett decennium.

Av domen framgår att den personliga assistente­n fortfarand­e jobbar kvar hos kvinnan.

 ?? Bild: Polisens förundersö­kning ??
Bild: Polisens förundersö­kning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden