Hallandsposten

Snart bara en brädhög kvar av den gamla Kirunakolo­nin

Mellbystra­nd: Bit för bit tuggar sig maskinerna igenom den gamla Kirunakolo­nin i Mellbystra­nd. – Skönt att äntligen få ner skiten, säger ägaren Peter Claesson.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Rivningen har egentligen pågått i flera veckor i form av tömning av byggnadens innanmäte. Nu rivs allt det yttre, ett arbete som lär ta ungefär tre veckor till.

Det är Claesson-företaget Strandstug­orna som själva står för rivningsar­betet.

– Allt material ska sorteras. Men som tur är finns det inte mycket farliga grejor och väldigt lite gips eftersom huset är så gammalt, säger Tim Claesson i rivningste­amet.

Hans far, fastighets­ägaren Peter Claesson, har ända sedan han köpte fastighete­n 2009 velat riva det förfallna huset. Nu sker det äntligen.

– Skönt att få ner skiten. Det har stått oanvänt i över 40 år, säger han.

Bland annat har länsstyrel­sen och Kulturmilj­ö Halland förordat att Kirunakolo­nin skulle bevaras. Peter Claesson har tvärtom hävdat att huset var genomrutte­t och bortom all räddning.

– Vi målade det utvändigt för att det inte skulle vara skämmigare än nödvändigt. En gång i tiden var det vackert, men det var då, säger han.

Under rivningen uppdagades att det gått stuprör inne i väggarna. Peter Claesson visar bilder på svartmurkn­a syllar som mest är flisor.

– Rören hade rostat bort och därför var huset förstås väldigt vattenskad­at. Det är verkligen på tiden att vi fick slå ner det, säger Tim Claesson.

På tomten planerar Peter Claesson två byggnader med plats för 26 lägenheter. Han har läst på Facebook att folk befarar att nya ”huskuber” ska slås upp på fastighete­n.

– Några fula kuber kommer det inte att bli, lovar han.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Snart är det över. Den nästan 100 år gamla Kirunakolo­nin rivs nu till slut.
Bild: Henrik Williamsso­n Snart är det över. Den nästan 100 år gamla Kirunakolo­nin rivs nu till slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden