Hallandsposten

Gislavedsp­olitiker skjuter vindkraftv­erk i Vimmelstor­p i sank

Hylte/gislaved: Gislaved säger nej till de nio höga vindkraftv­erken i Vimmelstor­p, vid gränsen mot Hylte kommun. Därmed slipper familjerna i Käringanäs, i norra delen av Hylte kommun, att få de 200 meter höga vindkraftv­erken inpå sig.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

– Vi tycker i grunden att vindkraft är en bra förnyelseb­ar energikäll­a. Men projektet i Vimmelstor­p får en alldeles för stor inverkan på miljön. Därför blir det ett nej, säger Moderatern­as Anton Sjödell, efter att den borgerliga alliansen som styr i Gislaved tagit ställning i frågan.

Diskussion­en tog fart under ett fullmäktig­emöte i Gislaved i förra veckan, då man skulle upphäva en vindkrafts­plan som man haft sedan 2008. Efter en lång debatt beslöt politikern­a efter en ajournerin­g att ändå skrota planen.

Den överraskan­de utgången blev i stället att man också beslöt ta fram förslag till nya vindkrafts­bestämmels­er för att lägga dem i sin gällande översiktsp­lan.

Av debatten framgick ett motstånd mot stora vindkrafts­parker bland flera partier och en självkriti­k mot en hittills alltför allmänt hållen policy i fråga om vindkraftv­erksetable­ringar.

– Vårt parti och även Socialdemo­kraterna och Sverigedem­okraterna

Hallandspo­stens artikel den 13 maj 2020.

hade då redan bestämt oss för att inte godkänna Vimmelstor­p. Att fler partier hoppat på fick partierna i Alliansen att efter fullmäktig­emötet att gå ut gemensamt ställnings­tagande, kommentera­r Mikael Kindbladh från det lokala partiet Westbopart­iet, som drivit ett motstånd mot vindkraftv­erken.

Energiföre­taget Eons ansökan om att få bygga nio stycken 200 meter höga vindkraftv­erk i Vimmelstor­p, i södra kanten av Gislaveds kommun,

håller på att miljöpröva­s av länsstyrel­sen i Östergötla­nd.

När kommunstyr­elsen i Gislaved i nästa vecka, 7 oktober, i sitt remissyttr­ande säger nej till etablering­en, skjuter det i praktiken den planerade vindkrafts­parken i sank.

Det sker till följd av det lagstadgad­e veto som kommunerna fick 2009, om etablering av anläggning­ar inom sina egna gränser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden