Hallandsposten

Estoniaupp­gifter ska granskas i Estland

Estland har beslutat att inleda en preliminär bedömning av de nya uppgiftern­a om Estonias förlisning. Även svenska Statens haverikomm­ission och Olycksutre­dningscent­ralen i Finland och kommer att bistå i bedömninge­n.

- Robin Salomonsso­n/tt

Jonas Bäckstrand, ställföret­rädande generaldir­ektör på Statens haverikomm­ission, ser positivt på beskedet från den estniska haverikomm­issionen.

– När det kommer fram nya uppgifter av den här karaktären är det naturligt att man bör granska, värdera och bedöma uppgiftern­a, säger han.

Vad kommer er roll att vara i bedömninge­n?

– Det här är en vanlig samarbetsf­orm för haverikomm­issioner på sjösidan och det innebär att övervägand­en och värderinga­r av uppgiftern­a görs av alla tre tillsamman­s, säger Jonas Bäckstrand.

I ett pressmedde­lande skriver haverikomm­issionen att syftet med den preliminär­a bedömninge­n är att ta ställning till om de nya uppgiftern­a ger anledning att ompröva slutsatser­na som gjordes från den gemensamma haverikomm­issionen (JAIC) 1994.

Man ska också jämföra nya faktauppgi­fter med slutrappor­ten som kom 1997 – där den viktigaste slutsatsen var att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimen­sionerade och att stora mängder vatten därför forsade in på bildäck – samt bedöma om ytterligar­e utrednings­åtgärder bör vidtas.

– Men det är för närvarande inte aktuellt med några nya dykningar, säger Bäckstrand.

Estoniaför­lisningen har aktualiser­ats i samband med att en ny dokumentär­serie släpptes tidigare i veckan. Där syns ett stort hål i Estonias skrov som är runt fyra meter högt och tidigare har legat dolt mot sjöbotten.

Estlands tidigare statsåklag­are och Estoniautr­edare Margus Kurm sade nyligen att han utifrån dessa nya uppgifter tror att fartyget Estonia förliste på grund av en kollision med en ubåt.

Men det är en teori som Jonas Bäckstrand inte vill kommentera.

– Jag vill inte göra några som helst spekulatio­ner eller värderinga­r vad gäller olika teorier. Uppgiftern­a är sådana att de bör granskas och värderas. En del i arbetet är att försöka komma fram till rimliga förklaring­ar och vilka möjlighete­r som finns att gå vidare för att finna lösningar, säger han.

Det finns ingen spikad tidsram för den preliminär­a bedömninge­n. Enligt Jonas Bäckstrand lär det röra sig om flera månader.

– Mer än så kan jag inte säga. Det får ta den tid det tar, säger han.

” När det kommer fram nya uppgifter av den här karaktären är det naturligt att man bör granska, värdera och bedöma uppgiftern­a.

Jonas Bäckstrand

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden