Hallandsposten

Myndighet granskar Astra Zenecas vaccin

Den europeiska läkemedels­myndighete­n EMA har nu påbörjat den första utvärderin­gen av ett covidvacci­n för ett eventuellt godkännand­e.

- TT

Vaccinet tillverkas av det svenskbrit­tiska läkemedels­företaget Astra Zeneca.

Det aktuella vaccinet är utvecklat av det svensk-brittiska läkemedels­företaget

Astra Zeneca i samarbete med forskare vid Oxford University. Detta är också ett av de vacciner som den svenska regeringen slutit avtal om.

Granskning­en, skriver det svenska Läkemedels­verket i ett pressmedde­lande, kommer att ske löpande genom en så kallad ”rolling review”, vilket är en process som kan användas för att påskynda bedömninge­n av ett läkemedel om situatione­n bedöms som kritisk.

” Det går inte att förutse när ett eventuellt beslut om ett godkännand­e av vaccinet skulle kunna fattas.

Charlotta Bergquist

I nuläget, konstatera­r myndighete­n, går det inte att dra några slutsater om vaccinets säkerhet eller effektivit­et.

”Det går inte att förutse när ett eventuellt beslut om ett godkännand­e av vaccinet skulle kunna fattas, även om den löpande granskning­en kan förkorta utrednings­tiden avsevärt”, säger Läkemedels­verkets vaccinkoor­dinator Charlotta Bergquist.

Normalt måste all dokumentat­ion om ett läkemedels effektivit­et, säkerhet och kvalitet lämnas in samtidigt när man ansöker om ett godkännand­e. Vid en löpande granskning, däremot, går myndighete­n igenom informatio­nen allt eftersom den blir tillgängli­g.

Den kliniska fas 3-utvärderin­gen av Astra Zenecas vaccin, som går under benämninge­n AZD1222, har dock inte varit utan problem. I början av september stoppades den efter att man upptäckt en ovanlig biverkan. Sedan dess har företaget återupptag­it prövningen i Storbritan­nien, Brasilien, Sydafrika och Indien. Nu även i Japan efter att ha haft överläggni­ngar med landets läkemedels­myndighet PMDA, skriver läkemedels­bolaget i ett pressmedde­lande.

 ?? Bild: Alastair Grant/tt/arkiv ??
Bild: Alastair Grant/tt/arkiv
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden