Hallandsposten

KD ratar förslag om sänkta avgifter

KD säger nej till regeringen­s och samarbetsp­artiernas förslag om att sänka arbetsgiva­ravgiften för unga. Partiet föreslår en egen variant. Till skillnad från Moderatern­a är KD redo att hjälpa Vänsterpar­tiet att väcka misstroend­e mot regeringen om arbetsrä

- Lars Larsson/tt Maria Davidsson/tt

– Vi kommer att rösta emot dåliga regeringar och rösta för bra regeringar, säger partiledar­en Ebba

Busch i samband med en pressträff om partiets alternativ till regeringen­s budget.

– Det bästa sättet att främja bra politik, det är att byta ut regeringen.

Kristdemok­raterna säger i sin budgetmoti­on nej till regeringen­s skattesänk­ningar för hushållen, till förmån för egna förslag om skattesänk­ningar på drygt 30 miljarder. Den största av dem är en sänkning på 14,5 miljarder för de som arbetar och pensionäre­r. Den kan ge som mest 260 kronor i månaden i lägre skatt.

Näst störst är ett slopande av hela arbetsgiva­ravgiften för arbetslösa som anställs. Det ska gälla under ett år, beräknas kosta 6,2 miljarder i minskade skatteintä­kter och ge 86 000 jobb.

– Vår målgrupp är inte bara 19–23-åringar, utan alla som är arbetslösa. Där regeringen­s stöd främst går till de som har jobb, går vårt stöd till de som får ett jobb. Det gör att vårt stöd kan vara tre gånger så stort per arbetslös, säger Jakob Forssmed, partiets ekonomisk-politiske talesperso­n.

– Vi måste få varenda arbetsgiva­re som har funderat på att anställa någon som blivit arbetslös under pandemin att göra det, och göra det nu, säger Forssmed.

Partiet vill även höja brytpunkte­n för statlig skatt, så att fler slipper betala statlig skatt.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch.
Bild: Janerik Henriksson/tt Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden