Hallandsposten

Många med bröstcance­r genomgår ej genetiskt test

Unga kvinnor som drabbas av bröstcance­r kan erbjudas undersökni­ng av om cancern är ärftlig. Det kan rädda livet på systrar, döttrar och andra anhöriga – men på många görs aldrig det genetiska testet.

-

Bland 279 kvinnor i södra Sverige som insjuknat i bröstcance­r före 36 års ålder under åren 2000–2013 hade 36 procent inte genomgått genetiskt test, visar en studie från Lunds universite­t och Region Skåne.

– Den stora grejen i detta är att alla unga kvinnor inte får den vård de har rätt till, säger Annelie Augustinss­on, doktorand på avdelninge­n för onkologi och patologi vid Lunds universite­t, till TT.

Testet kan rädda liv, understryk­er överläkare Hans Ehrencrona, docent vid avdelninge­n för klinisk genetik på Lunds universite­t, som också medverkat i studien.

Kvinnorna i studien kommer från Skåne, Blekinge, Kronobergs län och södra Halland och bland dem var det vanligare att kvinnor på mindre orter inte genomgick testet. Hur det ser ut i övriga landet har inte undersökts.

Det genetiska testet görs genom ett enkelt blodprov. Att veta om det är en ärftlig typ av cancer är viktigt, både för kvinnan som genomgår testet och hennes anhöriga.

”I en familj där vi hittar en ärftlig genetisk förändring som innebär starkt förhöjd cancerrisk, kan vi också erbjuda systrar, döttrar och andra släktingar att testa sig för att ta reda på den egna risken. Det går att välja att gå på kontroller och överväga förebyggan­de operatione­r för egen del”, säger Hans Ehrencrona i ett pressmedde­lande.

Exempel på en sådan förebyggan­de operation är att ta bort äggstockar­na, eftersom det finns en koppling mellan ärftlig bröstcance­r hos unga kvinnor och äggstocksc­ancer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden