Hallandsposten

Fakta: Tillfällig­a regler a-kassa

-

En månad räknas som fyra: Från och med i mars i år räknas varje medlemsmån­ad i a-kassan som fyra månader. Det innebär att den som varit medlem i a-kassan i tre månader kvalificer­ar sig för inkomstbas­erad ersättning, upp till 80 procent av tidigare lön. Arbetstids­villkoret: För att ha rätt till ersättning måste man ha arbetat minst 60 timmar per kalendermå­nad under sex av de senaste tolv månaderna, eller 40 timmar per kalendermå­nad och 420 timmar totalt under en sammanhäng­ande period av sex månader.

Höjt ersättning­stak: Sedan den 13 april i år gäller ett höjt tak i ersättning­en och den som har jobbat heltid kan få upp till 26 400 kronor per månad. Den som uppfyller villkoren för grundersät­tning kan få upp till 11 200 kronor per månad.

Slopad karens: Arbetslösh­etsersättn­ing från den första arbetslösa dagen. I normalfall­et har man sex karensdaga­r utan ersättning. Lättare för företagare: Den som driver eget kan ha företaget vilande i år utan att det påverkar rätten till ersättning från a-kassan i framtiden.

* Reglerna gäller till den 3 januari 2021. Men regeringen har lagt fram ett förslag om att förlänga reglerna till och med den 31 december 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden