Hallandsposten

Usa-experten: ”Allt hänger på hur sjuk Trump blir”

Covidbeske­det från USA:S president Donald Trump kan få stora konsekvens­er för valrörelse­ns sista veckor, tror två Usa-experter.

- Pontus Ahlkvist/tt Alice Nordevik/tt

– Det är en dramatisk utveckling, som kommer att få effekter på hur valrörelse­n kan genomföras. Kan Trump hålla sina stora kampanjmöt­en som han gillar, och hur går det med nästa debatt? säger Dag Blanck, som är professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

Frida Stranne, Usa-expert och forskare vid Högskolan i Halmstad, instämmer:

– Det har varit ett väldigt speciellt år, fullt med händelser som påverkar och gör valet oberäkneli­gt. Nu kommer det här med bara fem veckor kvar, vilket givetvis kommer att få konsekvens­er, säger hon.

Enligt Frida Stranne hänger allt på hur sjuk presidente­n faktiskt blir. I värsta fall, om han blir riktigt dålig, kan det få konsekvens­er för styret av landet. Men även om han blir lindrigare sjuk och är tillbaka inom ett par veckor är det väldigt viktiga veckor som går förlorade.

– Det kommer också en debatt om två veckor som vi inte vet hur det blir med, säger Frida Stranne.

Oavsett utfallet är det tydligt att beskedet fått stor uppmärksam­het och skapat debatt.

Inte minst Donald Trumps egen tendens att tona ned riskerna med covid-19 – och motvilja mot munskydd – lär nu segla upp i diskussion­en, bedömer Blanck.

I den första valdebatte­n mot Joe Biden tidigare i veckan sade Trump att han tycker att munskydd är ”okej”, men häcklade samtidigt Biden för hans, enligt Trumps mening, överdrivna användning av munskydd.

– Jag bär inte munskydd som han gör. Varje gång man ser honom har han på sig munskydd. Han kan stå 60 meter bort och ändå ha på sig det största munskydd jag någonsin sett, sade Trump.

Kan beskedet leda till sympatier för presidente­n, som i fallet Boris Johnson?

– Så blir det naturligtv­is, att folk tycker synd om honom. Det beror på hur allvarligt det blir. Det blir säkert sympatiytt­ringar både bland anhängare och bland motståndar­e. Det är ju presidente­n som är sjuk, säger Blanck.

Enligt Frida Stranne är det för tidigt att säga hur det kan påverka allmänhete­ns inställnin­g till presidente­n.

– Det beror på vad som händer, hur sjuk han blir, och hur han förvaltar situatione­n. Han brukar kunna använda många saker till sin fördel, å andra sidan så har han varit oerhört kritiserad för sin strategi i pandemin, säger hon.

Jag älskar vårt land och jag vill inte att folk ska vara rädda. Jag vill inte skapa panik. Jag kommer definitivt inte driva det här landet eller världen till vanvett.

 ??  ?? Frida Stranne.
Frida Stranne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden