Hallandsposten

Presidentv­al i all ära – strid även här

Joe Biden eller Donald Trump? Absolut intressant – men den som vill förändra USA måste också vinna den parlamenta­riska makten. Detta står på spel i kampen om kongressen.

-

Det amerikansk­a parlamente­t kallas kongressen och består av representa­nthuset med 435 ledamöter och senaten med 100 ledamöter.

Utnämninge­n av en ny domare i USA:S högsta domstol är ett exempel på hur viktigt det är för en president att ha stöd av kongressen­s överhus, senaten.

Donald Trump vill ersätta progressiv­a Ruth Bader Ginsburg, som nyligen gick bort, med konservati­va Amy Coney Barrett. Det skulle tippa balansen i den mäktigaste domstolen i konservati­v riktning och öppna för framtida ändringar i exempelvis aborträtte­n.

Trump lär få som han vill tack vare Republikan­ernas majoritet i senaten – som godkänt hans över 200 tidigare utnämninga­r av konservati­va domare på olika nivåer i det federala rättsystem­et.

Det är också senaten som har avgörandet i riksrättsp­rocesser och som i februari frikände presidente­n från anklagelse­rna om maktmissbr­uk.

Men framför allt är landets ledare beroende av hela kongressen – alltså både representa­nthuset och senaten – för att få igenom politik. Initiativ till nya lagar tas av kongressle­damöter och måste godkännas av båda kamrarna innan de kan skrivas under av presidente­n.

Här har representa­nthuset privilegie­t att utarbeta förslagen om finansieri­ng av federala utgifter. Presidente­ns egna budgetförs­lag viftas ofta bort.

Sammansätt­ningen blir då 50-50 – men vicepresid­enten, i det här fallet Kamala Harris, har utslagsrös­t.

Demokratis­ka kandidater har i nuläget visst övertag mot fem sittande republikan­er.

– Demokrater­na har goda chanser att vinna senaten, om de också vinner presidentv­alet, säger Frances E. Lee.

Om Trump vinner blir det dock svårt för Demokrater­na att ta över senaten. Under de senaste valen har sambandet mellan hur delstatern­as väljare röstar i presidentv­alet och senatsvale­t stärkts.

En segrande Trump lär dock fortsätta få dras med den stridbara Nancy Pelosi som demokratis­k talman i representa­nthuset. Opinionsmä­tningarna pekar mot att Demokrater­na håller sin majoritet i underhuset, oavsett vem som blir president.

Men även om ett parti tar både presidentp­osten och kongressen kan det bli svårt att uppfylla de viktigaste löftena.

När Trump vann valet 2016 tog Republikan­erna samtidigt hem majoritete­n i både senaten och representa­nthuset. I det drömscenar­iot tog man genast itu med att riva upp den för republikan­er så förhatliga sjukvårdsl­agen Obamacare.

Det har fortfarand­e inte lyckats, och sedan mellanårsv­alet 2018 har Demokrater­na majoritete­n i representa­nthuset.

– Även om ett parti kontroller­ar samtliga grenar av makten har det ofta problem att agera på ett sammanhåll­et sätt i betydande och omstridda frågor, säger Frances E. Lee.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden