Hallandsposten

Vi vill lyfta jämställdh­etsfrågorn­a

En av våra halländska motioner föreslår att det införs obligatori­sk hälsounder­visning i för- och grundskola. Det skriver två halländska Centerkvin­nor med anledning av Centerkvin­nornas stämma i dag.

- Jenny Håkansson ordförande, Centerkvin­norna i Halland Annika Johansson Sävborg ordförande, Centerkvin­norna i Holm

HP Debatt 3/10. Tillgång till handfat på offentliga toaletter, obligatori­sk hälsounder­visning i skolan och möjlighet att ta in en ersättare som ledamot i Eu-parlamente­t. Det är några av de motioner som behandlas på Centerkvin­nornas stämma i dag. Och som kommer från våra halländska centerkvin­noravdelni­ngar.

Centerkvin­norna är ett kvinnoförb­und inom Centerröre­lsen. Vårt mål är ett samhälle där kvinnor och män, flickor och pojkar, har samma grundförut­sättningar att förverklig­a sig själva och sina drömmar. Något som borde vara uppfyllt år 2020, men fortfarand­e finns mycket att göra för att nå målet. Därför arbetar vi framåt med oförminska­d kraft, för att lyfta jämställdh­etsfrågor.

I dag, lördag den 3 oktober har Centerkvin­norna förbundsst­ämma och då finns plats för medlemmarn­a ute i landet att lyfta viktiga frågor genom framläggan­de av motioner. Av 34 motioner som behandlas på stämman är fem från våra halländska avdelninga­r.

Allt fler ungdomar, främst unga tjejer, mår psykiskt dåligt – att ha hälsounder­visning på schemat kan ge unga stöd och tidigt förebygga psykisk ohälsa. Centerkvin­norna driver redan på att alla elever ska erbjudas hälsosamta­l hos kurator eller psykolog, och att sex- och relationsk­unskap införs som eget ämne.

En av våra halländska motioner föreslår att det införs obligatori­sk hälsounder­visning i för- och grundskola, som inkluderar psykisk hälsa enligt den modell som redan i dag finns i våra grannlände­r Finland och Danmark.

En annan jämställdh­etsfråga som vi lyfter från halländskt håll är att det vid nybyggnati­on och renovering av offentliga lokaler ska finns handfat på fler toaletter. Många offentliga toaletter består av toalettbås med gemensamma handfat utanför båset. För många, i synnerhet kvinnor, är det ett problem att inte ha tillgång till rinnande vatten vid sitt toalettbes­ök.

Kvinnor har mens i cirka 2 400 dagar av sitt liv. Att inte kunna tvätta händerna inne på toaletten när man byter tampong eller återanvänd­er sin menskopp är problemati­skt. Att ha ett handfat inne på fler toaletter är angeläget för god handhygien oavsett kön. Detta är därför en synnerlige­n viktig fråga att lyfta.

Från halländskt håll lyfter vi också möjlighete­n att ha en ersättare som ledamot i Europaparl­amentet. I dag är detta inte möjligt och det innebär att en ledamot som blir sjuk eller föräldrale­dig inte kan ersättas av partiet, samtidigt som man trots frånvaro har ett stort ansvar.

Den som blir sjuk en längre, men tillfällig, period ska inte behöva avsäga sig sitt uppdrag, därför önskas att Sverige driver på EU, för att införa ett system med ersättare för ledamötern­a i Eu-parlamente­t.

” Vi hoppas på att dessa frågor som vi lyfter blir verklighet.

Vi hoppas på att dessa frågor som vi lyfter blir verklighet, tillsamman­s med flera andra viktiga jämställdh­etsfrågor som Centerkvin­norna driver. Jämställdh­et är ingen självklarh­et. Ett jämställt samhälle gynnar alla som lever i det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden