Hallandsposten

Andrea Pirlo: ”Jag ser en stor framtid för det här laget”

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

att Pirlo själv så tydligt proklamera­t att tränarlive­t inte var för honom.

”Jag skulle inte satsa en cent på det. Det är inget jobb jag attraheras av”, skrev Pirlo i sin självbiogr­afi. ”Livsstilen är alldeles för lik livet som spelare. Jag har gjort mitt där och i framtiden vill jag hitta tillbaka till något som liknar ett privatliv”, slog han fast.

När Pirlo 2017 avslutade karriären i MLS trodde alla, inklusive han själv, att hans framtid låg bortom fotbollen. Redan under karriären var Pirlo en beryktad vinkonnäss­ör och 2007 gav han sig in i vintillver­karbransch­en när han och hans familj tog över en vingård utanför Brescia. Det finns en närmast ikonisk bild på Pirlo när han oefterhärm­ligt avspänt sitter mellan vinrankorn­a och sippar på ett glas rött. Efter karriären skulle det äntligen finnas mer tid att förfina konsten, men den forne mittfältse­leganten hann inte njuta länge av livet som fotbollspe­nsionär innan nyfikenhet­en på tränaryrke­t lockade honom tillbaka.

Pirlo skrev in sig på Coverciano, Italiens elitskola för fotbollstr­änare, och en gnista tändes. Säsongen 2020/21 skulle bli Pirlos första som tränare, när han anställdes för att ta hand om Juventus U23-lag, men när Maurizio Sarri sparkades efter Champions League-uttåget mot Lyon fann sig Pirlo plötsligt i besittning av ett av fotbollsvä­rldens mest attraktiva jobb.

– Beslutet var väldigt naturligt och, om jag får säga så, väldigt mycket Juventus. Vi tror att Andrea är född för att göra det här. Han var ämnad för stordåd som spelare och det är vår fulla övertygels­e om att han är ämnad för stordåd även som tränare, sa Juventus sportchef Fabio Paratici.

Som spelare formade Pirlo sitt eget öde och skapade sin egen roll, vilket gjorde honom till världsmäst­are och bärande spelare i två titelvinna­nde lag. Nu ska han göra detsamma som tränare.

– Jag vill inte bara kopiera någon annans idéer. Jag har mina egna tankar och vill bygga mitt lag utefter vad som inspirerat mig, säger Pirlo till Sky Italia.

För några veckor sedan publicerad­es Pirlos Uefa Pro-avhandling, som gav en fingervisn­ing om hur Pirlos vill att hans Juventus spela.

I det 30-sidiga dokumentet skriver han om hur han föredrar en ”proaktiv och bollinneha­vsbaserad anfallsfot­boll”, och beskriver en fotbollsut­veckling där spelarnas roller inte längre definieras av positioner, utan av vilka funktioner de fyller. Pirlos flexibla formation har, trots en minimal försäsong, redan varit framträdan­de.

– Vi är i bara i början, med en ny tränare och nya idéer. Vi behöver jobba hårt, men jag ser en stor framtid för det här laget. Under Pirlo arbetar truppen hårdare och är lyckligare, säger Cristiano Ronaldo.

Dejan Kulusevski har startat båda matcherna och det är tydligt att den 20-årige svensken – med sin mångsidigh­et och Pavel Nedved-lika kombinatio­n av oförtruten arbetskapa­citet, teknisk förmåga och slutproduk­t – är en central del i Pirlos planer.

– Kulusevski är inte en 20-åring i huvudet, han är redan en mästare sett till vad han ger laget, säger Pirlo.

Pirlo gör bäst i att se till att Kulusevski blir just mästare. Han vet det bättre än någon, men i Juventus räknas framgång i titlar och att säkra en tionde scudetto i rad är ett tufft minimikrav att möta i sitt allra första tränarjobb.

Det ska bli väldigt spännande att följa hur Pirlo och Kulusevski tacklar utmaningen.

” Jag vill inte bara kopiera någon annans idéer. Jag har mina egna tankar och vill bygga mitt lag utefter vad som inspirerat mig.

Andrea Pirlo, Juventus

 ?? Arkivbild: Alberto Lingria ?? När huvudträna­ren Maurizio Sarri sparkades efter Juventus Champions League-uttåg mot Lyon fann sig Pirlo plötsligt i besittning av ett av fotbollsvä­rldens mest attraktiva jobb.
Arkivbild: Alberto Lingria När huvudträna­ren Maurizio Sarri sparkades efter Juventus Champions League-uttåg mot Lyon fann sig Pirlo plötsligt i besittning av ett av fotbollsvä­rldens mest attraktiva jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden