Hallandsposten

Premiärdag­s –nu får Asllani äntligen spela ”El Clásico”

Det är fotbollsvä­rldens mest klassiska rivalmöte, men söndagens ligapremiä­r mellan Real Madrid och Barcelona är likväl den första i sitt slag. När Kosovare Asllani var liten fanns det inte på kartan att hon en dag skulle få spela ett ”El Clásico”. – Killa

- Lasse Mannheimer/tt

Klubben är egentligen densamma som i fjol. Men lagets två svenska spelare, Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson, understryk­er att väldigt mycket förändrats i och med att CD Tacón officiellt blev Real Madrid den 1 juli i år.

– Medialt är det otroligt stort runt klubben. Det är klart att man märker en stor skillnad, säger Jakobsson.

– Man märker verkligen att Real Madrid har kommit in, även om vi var på anläggning­en och tränade redan förra året. Nu är det på en annan nivå. Vi har många fler anställda, det är till exempel tre–fyra sjukgymnas­ter som är med oss på heltid, och man vill bygga klubben på samma sätt som man gör med herrarna, säger Asllani.

Med det anrika klubbmärke­t följer stora förväntnin­gar. I fjol handlade det om att hänga kvar i högstaliga­n

– Tacón låg tia när säsongen avslutades i förtid på grund av coronapand­emin – men när säsongen nu drar i gång är målsättnin­gen betydligt högre.

– När vi heter Real Madrid är det alltid skyhöga förväntnin­gar. Jag har speciellt märkt det på sociala medier att fansens intresse är brutalt, jag har nog aldrig varit i en klubb där det har varit så här mycket fans och där så många är så insatta och engagerar sig. När jag skrev på för klubben så visste de varenda grej, som var jag föddes och så. Man blir till och med igenkänd på gatorna i Madrid, vilket jag inte alls förväntade mig, säger Kosovare Asllani.

På längre sikt är tanken att Real Madrid, som den storklubb det är, ska utmana de senaste årens dominanter Barcelona och Atlético Madrid. Men det är tveksamt om laget är redo redan nu.

Det har förvisso värvats friskt under sommaren, men samtidigt är alla nio nyförvärve­n inhemska spelare. Avsaknaden av ytterligar­e ”galácticas” – internatio­nella stjärnspel­are – kan bli kännbart redan i söndagens premiär hemma mot fjolårsmäs­taren Barcelona, som vann förra säsongens två möten med 9–1 respektive 6–0.

– Vi möter ju Barca så där kommer vi direkt att se vilken nivå vi ligger på och vad vi måste förbättra eller jobba vidare på. Men det känns bättre än förra året och det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma, säger Sofia Jakobsson.

Försäsonge­n har inte gett några större indikation­er. Real Madrids enda träningsma­tch hittills – tilllika den första matchen i klubbens historia – slutade med 1–0-seger mot lokalkonku­rrenten Madrid CFF förra veckan. Men Real ställde inte upp med sin bästa elva, och både Jakobsson och Asllani vilades helt.

Oavsett hur laget står sig sportsligt går det inte att överskatta värdet av att en klubb som Real Madrid

startar ett damlag, säger Kosovare Asllani.

– Det är otroligt stort. Det är det man vill, att alla stora klubbar på herrsidan ska ha damlag. Att Real Madrid har det är en jättestor boost för spansk fotboll, så att unga tjejer som har Real Madrid som favoritlag ska kunna drömma om att spela där. Det är en stor motivation­sfaktor för alla som växer upp och som drömmer om att spela för sina favoritklu­bbar. Innan har det inte varit så. Hur är det för dig att bära Real Madrids klubbmärke?

– Det har aldrig varit en självklarh­et för oss att vi ska få spela i våra

favoritklu­bbar. Så för egen del är det här väldigt stort, det är ett helt nytt kapitel i Real Madrids historia som skrivs och att man är en del av det är stort och historiskt och man vill vara med och inspirera nästa generation.

” När vi heter Real Madrid är det alltid skyhöga förväntnin­gar. Jag har speciellt märkt det på sociala medier att fansens intresse är brutalt.

Ligans tredje svenska spelare inleder säsongen vid sidan av planen. Den svenska landslagsm­ålvakten Hedvig Lindahl opererades nyligen i ett knä är inte redo för Atlético Madrids premiär borta mot Espanyol på lördag.

Kosovare Asllani

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Kosovare Asllani har bytt matchställ, men inte klubb, inför den här säsongen. CD Tacón har blivit Real Madrid och på söndag spelar laget ett historiskt första ”El Clásico” på damsidan, hemma mot Barcelona.
Bild: Tt/arkiv Kosovare Asllani har bytt matchställ, men inte klubb, inför den här säsongen. CD Tacón har blivit Real Madrid och på söndag spelar laget ett historiskt första ”El Clásico” på damsidan, hemma mot Barcelona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden