Hallandsposten

Amanda Lind: Idrottsstö­det inte till för värvningar

Regeringen­s senaste stödmiljar­d ska gå till dem som verkligen behöver det, inte till klubbar som vill värva dyra spelare. Det säger idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) gällande hur pengarna ska fördelas. – Vi kan inte enbart titta på inkomstbor­tfall, säger L

- TT

Beslutet om fördelning­en av den senaste stödmiljar­den, troligen det sista stödpakete­t i år, togs av regeringen på torsdagen. På fredagens presskonfe­rens presentera­de kulturoch idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) vad man kommit fram till.

– På samma sätt som i våras är syftet att säkra idrottens överlevnad genom krisen, särskilt med fokus på barn och unga. Men jämfört med tidigare stöd gör vi vissa justeringa­r, säger Amanda Lind.

En sådan justering handlar om att Riksidrott­sförbundet (RF) ska ta ytterligar­e hänsyn till ”behov och befintliga orättvisor”. I slutändan är det dock RF som ansvarar för fördelning­en, och på tisdag ska Riksidrott­sstyrelsen träffas för att staka ut vägen vidare.

Från regeringen­s sida verkar det inte aktuellt att i detalj kontroller­a att idrotten följer de nya uppmaninga­rna kring fördelning­en.

– Vi i regeringen pekar bara ut de grundlägga­nde kriteriern­a. Och först och främst är syftet med stödet att underlätta för idrottsrör­elsen. Men vi säger också att olika förutsättn­ingar och behov ska beaktas. Det kan se väldigt olika ut för hur mycket man har i kassan till exempel.

En stor diskussion har handlat om att vårens idrottsstö­d på en halv miljard kronor var utformat för att i huvudsak kompensera för intäktsbor­tfall. För fotbollen innebar det att herrklubba­rna, som generellt sett har mycket högre omsättning än damernas största föreningar, fick 95 procent av stödet till elitlagen.

När samtidigt flera herrallsve­nska fotbollskl­ubbar fortsatte att värva spelare trots att de tagit emot coronastöd och permittera­t personal, stack det i ögonen på vissa. Det tar regeringen fasta på.

– Vi kan inte enbart titta på inkomstbor­tfall. Stödet är till för att hjälpa föreningar att överleva, det ska inte vara en bonus för att värva dyra spelare, säger Amanda Lind.

– Om befintliga orättvisor gör att till exempel föreningar i utsatta områden eller verksamhet­er inom flick- och damidrotte­n har sämre förutsättn­ingar, då behöver stödet ta hänsyn till det också.

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Kultur- och idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) under fredagens presskonfe­rens.
Bild: Pontus Lundahl Kultur- och idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) under fredagens presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden