Hallandsposten

Även scenarbeta­re kommer att få del av krispengar­na

Kulturråde­t, Konstnärsn­ämnden, Författarf­onden, Bildupphov­srätt i Sverige, Sametinget och Filminstit­utet blir de myndighete­r som ska fördela krisstödet till kultursekt­orn i höst. – De här pengarna betyder att filmbolage­n kan börja tänka mer långsiktig­t, s

- Sara Haldert/tt Miranda Sigander/tt Erika Josefsson/tt Viktor Andersson/tt

Krisstödet till kultursekt­orn kommer att fördelas via ett antal myndighete­r, meddelade kulturmini­ster Amanda Lind (MP) på en pressträff på fredagen.

Kulturråde­t ska fördela 881 miljoner kronor av krisstödet på 1,5 miljarder till kultursekt­orn. Upp till 80 miljoner av dessa ska gå till som stöd till att kunna genomföra smittsäkra evenemang.

Kulturråde­t ska även dela ut pengar som kompensati­on för uteblivna intäkter.

– Kulturen har visat stor kunskap, engagemang och ansvarskän­sla för att genomföra smittsäkra evenemang. Men att göra det kan också innebära merkostnad­er, säger Amanda Lind.

Dessutom ska rådet få en pott pengar att fördela till kulturlive­t utifrån de behov som finns.

Ljud-, ljus och scenteknik­er och andra scenarbeta­re, som tidigare fallit mellan stolarna, ska också kunna omfattas av stödet. Den nyheten glädjer Musikerför­bundet.

– De har varit bortglömda tidigare, de har sökt men fått avslag. Det är bra att man har lyssnat på det. Det är också bra att man backat från kravet på dokumenter­ad inkomst, våra medlemmars pengar kommer udda jämfört med övriga arbetsmark­naden, säger Mattias Qvarsell, förhandlin­gsansvarig på Musikerför­bundet.

Stödet till scenteknik­erna utgår från de lärdomar som drogs vid den förra krisstödsu­tbetalning­en tidigare i år. Då fick regeringen även kritik för att främst stora etablerade artister fick ta del av stödpengar­na. Kommer inte beskedet för sent för scenteknik­erna?

– Regeringen har beslutat om ett särskilt stöd för egenföreta­gare med egen firma och det kommer att beröra väldigt många inom kultursekt­orn. Men nu kan Kulturråde­t också som ett komplement tilldela stöd till just de typer av kulturarbe­tare som har sin huvudsakli­ga inkomst från kulturen som är helt nödvändiga kulturmini­ster amanda lind (MP). för att kulturarra­ngemang ska kunna genomföras, säger Amanda Lind.

375 miljoner kronor fördelas av Filminstit­utet. En del av pengarna går till att kompensera biografer, distributö­rer och filmfestiv­aler för inkomstbor­tfall. Nytt är att krisstödet nu även ska kunna gå till producente­r.

– Vi är väldigt lyckliga för dagens besked. SFI har fått 25 procent av pengarna, vilket visar att departemen­tet lyssnat och förstått. Nu kan produktion­sbolagen få upp näsan ovanför vattenytan och fundera inte bara på hur de ska komma ut ur krisen men också hur vi kan möta publiken på nya sätt och bli angelägna för fler, säger Filminstit­utets vd Anna Serner.

Andra myndighete­r som får pengar att fördela är Författarf­onden och Bildupphov­srätt i Sverige. Dessutom får Sametinget 4 miljoner kronor att dela ut som stöd till samisk kultur.

– Den samiska kulturen har drabbats hårt av pandemin. Det här är också ekonomiskt sköra verksamhet­er som ofta drivs ideellt, ofta på glesbygden, säger Amanda Lind.

Konstnärsn­ämnden får i uppdrag att fördela 200 miljoner kronor. De pengarna ska fördelas till konstnärer och kulturskap­are som krisstipen­dier. Författarf­onden fördelar 30 miljoner kronor medan 10 miljoner avsätts till individuel­la visningser­sättningen och fördelas av Bildupphov­srätt.

200 miljoner kronor av krisstödet fördelas av Konstnärsn­ämnden till enskilda kulturskap­are. Scenkonsta­llianserna tillförs 20 miljoner kronor och centrumbil­dningarna 10 miljoner i syfte att stärka arbetsmark­naden för kulturskap­are.

 ?? Bild: Pontus Lundahl ??
Bild: Pontus Lundahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden