Hallandsposten

Noveller som bjuder in till fantasier och fördjupnin­g

- Rabén & Sjögren

Antologi Framtid – 11 berättelse­r för mellanstad­iet

Perfekt för högläsning i en mellanstad­ieklass måste antologin “Framtid” sägas vara. Elva noveller av lika många författare behandlar ämnet i korta, intrigmäss­igt oftast okomplicer­ade texter, där temat kan vara alltifrån mobbning till klimatskad­ad dystopi, men där den röda tråden är framtiden.

Det är roligt och omväxlande att berättelse­r tio år framåt trängs med en koloniseri­ng av Mars i en avlägsen science fiction-laddad tid, eller helt enkelt med en flickas växande oro när klassen ska göra ett besök i badhuset. Tänk om hon sjunker?

Att framtiden inte alls behöver handla om långa avstånd i tiden – att framtiden är nästa sekund – är också svindlande tankegods.

Just den novellen, “Badhuset” av Alma Thörn, sticker ut bland de andra eftersom den är tecknad.

Också Oskar Kroons “Nicrophoru­s vespilloid­es” som beskriver en bilolycka skiljer sig från de andra då den framstår som något av en parafras på Stig Dagermans “Att döda ett barn”. Men här är det fadern som förolyckas. Precis som hos Dagerman är det kronologin, där den kommande katastrofe­n presentera­s redan på de första raderna, som skapar intensitet­en. Vi vet hur det ska gå, och därför blir läsningen till ett spjärnande som vore mina egna fötter hårt pressade mot bilgolvet.

Förutom dessa två är novellerna, trots bredden i ämnesvalen, inte så varierade att läsa; rösterna i texterna känns ibland, trots de olika författarn­a, förvilland­e lika. Men det gör ingenting, de behöver ju inte läsas i sträck.

Och då står de på egna ben och bjuder in till fantasi, samtal och fördjupnin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden