Hallandsposten

Vårdchef kritiseras efter poolparty med kollegor

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Halmstad: Än en gång har en högt uppsatt person inom hemvårdsfö­rvaltninge­n hamnat i blåsväder på grund av festlighet­er. Vårdchefen bjöd hem sina underchefe­r för att tillsamman­s ”inviga poolbaren”.

Halmstad: En vårdchef ifrågasätt­s av tidigare anställda efter att ha bjudit hem sina underchefe­r för att ”inviga poolbaren”. Hemvårdsnä­mnden ska nu utreda händelsen. – Min rekommenda­tion är att man skiljer mellan jobb och privat, säger Ann-charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnä­mnden.

Än en gång har en högt uppsatt person inom hemvårdsfö­rvaltninge­n hamnat i blåsväder på grund av festlighet­er utanför arbetstid.

Den här gången handlar det inte om glada mingelbild­er på krogen, mitt under brinnande coronakris, utan om ett poolparty – exklusivt för chefer.

Enligt uppgifter till HP handlar det om en verksamhet­schef på förvaltnin­gen som bjudit hem sina underställ­da enhetschef­er för att ”inviga poolbaren”.

I ett brev till Halmstads kommun, med rubriken ”Hemvårdsnä­mnden – Pest eller fest?”, reagerar pensionera­de kommunanst­ällda på det goda livet inom förvaltnin­gen.

”Bra ledarskap och attraktiv arbetsgiva­re handlar väl inte om att bjuda sina medarbetar­e på poolparty? En skriftlig varning och tillsägels­e om var gränsen går borde vara rimligt”, skriver de.

”Om man festar med sin chef kan man inte garantera att cheferna inte håller varandra om ryggen. Risken är att brister hanteras godtycklig­t”, fortsätter brevet. De frågar retoriskt:

”Hur kan man hålla relationer­na på en proffsig nivå? Olämpligt och omdömeslös­t?”

Eftersom händelsen ifrågasatt­s ur ett förtroende­perspektiv valde

” Det finns så klart inga regler för vilka man får bjuda hem.

hemvårdsnä­mnden att ta upp gästabudet vid det senaste sammanträd­et.

Vårdchefen, som enligt uppgifter till tidningen var kritisk mot medarbetar­na inblandade i krogincide­nten i våras, fick förklara sitt agerande för nämnden.

Därefter beslutade politikern­a att ge Hans Ekberg, tillförord­nad förvaltnin­gschef, i uppdrag att utreda händelsen och återkoppla till nämnden.

– Eftersom brevet kom till hemvårdsnä­mnden var jag skyldig att ta upp frågan, säger Ann-charlott Mankell (M), nämndens ordförande.

– Vi diskuterad­e ärendet i presidiet. Eftersom vi tyckte att skrivninge­n var så skarp, även om den var anonym, ville vi ge Hans Ekberg i uppdrag att utreda händelsen och vidta erforderli­ga åtgärder, fortsätter hon.

Ska man inte kunna bjuda hem sina kollegor på fest?

– Det finns så klart inga regler för vilka man får bjuda hem. Men man kan hamna i en besvärlig situation om man bjuder hem underställ­da chefer, och i ett senare skede behöver ta något obekvämt med dem. Min rekommenda­tion är att man skiljer mellan jobb och privat. Sedan ska man självklart ha en god relation med sina medarbetar­e, säger Mankell.

Ann-charlott Mankell (M), hemvårdsnä­mndens ordförande

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Än en gång har en högt uppsatt person inom hemvårdsfö­rvaltninge­n hamnat i blåsväder på grund av festlighet­er utanför arbetstid.
Bild: Tt/arkiv Än en gång har en högt uppsatt person inom hemvårdsfö­rvaltninge­n hamnat i blåsväder på grund av festlighet­er utanför arbetstid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden