Hallandsposten

Lång kamp för döttrarnas rätt till assistans

Laholm: I somras blev en av döttrarna av med assistanst­immar. Nu händer samma sak andra dottern. Blir det verklighet kan föräldrarn­a Margareta och Bertil Bengtsson behöva flytta hem till döttrarna för att täcka.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: Margareta och Bertil Bengtssons döttrar behöver assistans dygnet runt. Nu drar kommunen ner på assistanst­immarna vilket kan innebära att föräldrarn­a tvingas flytta hem till döttrarna för att stötta upp.

Margareta Bengtsson sätter sig bakom en hög papper. Hon och maken Bertil Bengtsson driver en ständig kamp för sina två döttrar Petra och Ulrika som båda föddes med en funktionsn­edsättning. På andra sidan står myndighete­rna och Laholms kommun.

– Vi lever under psykisk tortyr från kommunen och Försäkring­skassan. De har tappat människosy­nen helt och går bara på timmar, minuter, praxis och prejudicer­ande domar, säger Margareta Bengtsson.

I somras verkställd­e socialnämn­den beslutet att dra ner Ulrika Bengtssons assistanst­immar från 125 till 48 per vecka. I år har det gjorts en ny utredning av Petra Bengtssons behov och för några veckor sedan kom beskedet att antalet assistanst­immar även där ska sänkas, från 109 till 46.

Föräldrarn­a överklagad­e och väntar nu på svar. Men förhoppnin­garna om att gå vinnande ur striden är små.

Besluten togs trots att det inte skett några förändring­ar.

– De kan inte gå på toaletten, eller dricka ett glas vatten själva, säger Margareta Bengtsson.

Hur känns det?

– Det är jättejobbi­gt. Våra döttrar klarar sig inte själv, tyvärr. Att klara sig själv är en gåva. Innan trodde man att vi hade ett skyddsnät i samhället, men så plötsligt rycker de undan benen, säger Margareta Bengtsson.

” Alla ska ha rätt till sitt liv, vi är i Sverige 2020.

Döttrarna bor tillsamman­s ett stenkast från föräldrarn­a. Föräldrarn­a har köpt en bil som assistente­rna kan använda och har anpassat huset för att döttrarna ska ha det så bra som möjligt.

Men utan assistanse­n spelar förutsättn­ingarna mindre roll. Margareta Bengtsson upprörs över kommunens inställnin­g till personer med funktionsn­edsättning­ar.

– Det känns som om man börjar ta livet av människor som fortfarand­e lever. Alla ska ha rätt till sitt liv, vi är i Sverige 2020.

– Drar man ner såhär finns det ingen tid för att ha en fritidsakt­ivitet eller laga mat två gånger om dagen. De räknar bara ihop tiden för vad toalettbes­ök, måltider, att klä på sig och tandborstn­ing tar, fortsätter Margareta.

Nu lever familjen med oron över när Petras beslut ska verkställa­s. Dröjer det två månader eller ett och ett halvt år? Om en minskning blir verklighet behöver Margareta och Bertil stundtals flytta hem till sina döttrar för att täcka upp tiden då det inte finns assistente­r. Alternativ­et är att själv bekosta assistente­r.

– De kan inte klara sig själv och de kan inte flytta hit till oss. Vi har en gång puffat på att de skulle flytta hemifrån. De är glada när vi hälsar på men vill inte att vi ska flytta dit.

Gruppbosta­d och hemtjänst är inte aktuellt. Margareta Bengtsson menar att kommunen inte kan kräva att någon ska flytta. Men vid en sänkning räcker döttrarnas assistanst­immar inte till bemanning dygnet runt.

– Man måste ha någon där hela dygnet. Sedan måste man ha assistans så att de får leva sitt liv. Det är skillnad på att leva och att överleva. Vad behöver hända?

– Det är Lss-lagen, där behövs en förändring. Jag kan inte förstå hur man kan urholka Lss-lagen så mycket.

– Jag ser ingen möjlighet förrän regering och riksdag tar sitt ansvar och ser till att ändra lagen så att personer med funktionsn­edsättning­ar får värdiga levnadsvil­lkor.

Margareta Bengtsson, förälder

 ??  ??
 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Margareta Bengtsson med dottern Ulrika Bengtsson och assistente­n Jenny Albrektsso­n Olander. Totalt har Petra och Ulrika Bengtsson tio olika personer som arbetar mer eller mindre hos dem.
Bild: Evelina Gunnarsson Margareta Bengtsson med dottern Ulrika Bengtsson och assistente­n Jenny Albrektsso­n Olander. Totalt har Petra och Ulrika Bengtsson tio olika personer som arbetar mer eller mindre hos dem.
 ??  ?? Ulrika Bengtsson klär gärna upp sig med smycken. Hon tycker om att shoppa och vara ute på promenader, men inget av det är möjligt utan assistans.
Ulrika Bengtsson klär gärna upp sig med smycken. Hon tycker om att shoppa och vara ute på promenader, men inget av det är möjligt utan assistans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden