Hallandsposten

Eva Bendz blev jagad av en sjöelefant

Hon har blivit jagad av en ilsken sjöelefant på Antarktis. Hon har blivit efterlyst som försvunnen efter en militärkup­p. Och hon är förmodlige­n den enda svenska som har haft en tjänstemul­a. Eva Bendz från Steninge är en sann äventyrare.

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Folk&familj: Äventyrare­n Eva Bendz från Steninge vet hur det känns när en flera ton tung sjöelefant ilsknar till på en. Dessutom är hon nog den enda kommundire­ktör som har haft en tjänstemul­a.

Vinden susar lätt i tallarna och en doft av sensommar dröjer sig kvar i ljung och enar. Mitt i den stilla Steningeid­yllen bor Eva Bendz, vars 73-åriga liv kantas av äventyr.

- Steninge har alltid varit min fasta punkt. Släktens historia här sträcker sig långt tillbaka: min pappas morfar var delägare i Steninge glasbruk i slutet av 1800-talet. Jag tillbringa­de alla mina barndoms somrar i mina föräldrars gamla torp och nu är jag sommarboen­de i den stuga som de senare lät bygga på tomten intill, berättar hon och drar upp fötterna under sig i hammocken.

Med Steninge som trygghet har Eva varit på resande fot i flera decennier. Nästan 20 år har hon tillbringa­t i Latinameri­ka. Drivkrafte­n har alltid varit hjärtats vilja att hjälpa – och äventyren har hon fått på köpet.

– När jag var i 20-årsåldern gjorde jag min första resa till Chile. Den fick mig att förstå hur priviligie­rade vi är. Att vi i vår del av världen är rika hänger ihop med utveckling­sländernas fattigdom. Sedan dess har jag försökt hitta möjlighete­n att bistå på de sätt jag kan, säger hon.

I flera år jobbade Eva med alfabetise­ring i Latinameri­ka. Franska och italienska hade hon läst på universite­tet i Lund, ”så spanskan var inte alltför svår att lära sig”.

– Jag var på en mindre ort i norra Chile 1973 när det blev militärkup­p. Vi blev helt avskurna och jag kunde inte höra av mig hem. Mamma blev utom sig av oro och en dag stod det ”Eva från Lund försvunnen” på Skånska Dagbladets löpsedel.

Några år senare reste hon till Nicaragua, där man haft en framgångsr­ik kampanj för att lära hela befolkning­en att läsa och skriva.

– Det var en orolig tid då kriget mot contras pågick för fullt. Jag blev kommundire­ktör för vuxenutbil­dningen i den lilla bergsbyn Quilalí, nära gränsen till Honduras, berättar hon.

Tyskarna stödde projektet genom att skänka en motorcykel till varje kommun.

– Men där jag befann mig var en motorcykel ett stort skämt. Där fanns knappt några vägar, mest berg och djup lera. Så jag fick byta min MC mot en tjänstemul­a. Det är jag kanske den enda svensk som haft, ler Eva.

Under hennes tid i Nicaragua var Sveriges dåvarande statsminis­ter Olof Palme på besök. Eva blev ombedd att berätta för honom om förhålland­ena i krigsområd­et.

– Det resulterad­e senare i en helsida i Aftonblade­t med rubriken ”Eva fick Palme att ryta till”.

För tio år sedan bestämde sig Eva för att resa jorden runt på egen hand. Hon hade ärvt en liten slant och kompletter­ade med ett banklån för att kunna vara iväg i sju månader.

– Resan var helt fantastisk! Men två gånger var jag faktiskt rädd, berättar hon.

Den ena gången var i Nepal, där hon passade ett hus med tillhörand­e hund i huvudstade­n Kathmandu.

– Ägaren sa till mig att jag bara behövde komma ihåg två saker: Att ytterdörre­n till huset slog igen väldigt lätt och att trappan blev såphal vid regn.

En regnig kväll när Eva hade låst porten till gatan ordentligt och bytt om till nattlinne behövde hunden kissa i trädgården.

– Jag gick ut på trappan för att känna efter om det fortfarand­e regnade. Då halkade jag på trappan. Dörren for igen med en smäll och där låg jag, barfota och nattklädd i kylan!

Det tog tid innan Eva fick hjälp i den mörka natten. Till slut hörde en man hennes rop innanför muren och kunde hämta en stege.

– Jag begriper inte hur jag klarade av att klättra över den höga, regnvåta porten med vassa piggar för att komma över på stegen. Men inför alternativ­et att kanske frysa ihjäl klättrade jag, säger Eva, som sedan fick sitta i en hotellbar med en öl, ”I will pay tomorrow”, i sitt våta nattlinne och vänta på att husets hembiträde skulle komma och låsa upp för henne.

Hon höll också på att råka riktigt illa ut när hon var på Antarktis.

– Guiden varnade oss för att sjöelefant-hanar kan vara väldigt ilskna. Om vi råkade ut för en sådan skulle vi absolut inte springa, utan göra oss så stora som möjligt och vifta och vråla.

En dag satt Eva och tittade på pingviner som lekte i snön. Hon var helt uppslukad och märkte inte den jättelika sjöelefant som kom emot henne.

– Plötsligt hörde jag de andra ropa och såg hur besten på flera ton närmade sig. Guidens ord var helt borta, så vad gjorde jag? Sprang för livet!

Eva kom undan med bultande hjärta. Hon konstatera­r att de ganska få farliga situatione­r hon hamnat i under årens lopp slutat lyckligt.

– Jag är inte modig – för en modig person förstår faran och övervinner rädslan. Däremot är jag orädd. Det har hänt att jag följt med okända, gästfria personer hem, vilket har gett mig vänner och låtit mig delta i festlighet­er jag inte kunnat drömma om.

Vad gör då en äventyrare när pensionsål­dern är inne? Även om Eva älskar att ligga och läsa i hammocken i Steninge så har hon långt ifrån slagit sig till ro.

– Vid 65 tog jag anställnin­g som reseledare. Jag har guidat i bland annat Toscana, Malta och Centralame­rika. Men vi får se hur det blir framöver, med corona och så.

Sedan 17 år tillbaka reser hon också årligen till länder som Guatemala, El Salvador och Nepal för att dela ut begagnade glasögon via den ideella organisati­onen Vision for All.

– Det vill jag fortsätta med så länge jag kan. Jag vet att jag inte kan förändra världen på något vis, men att göra den bättre för några ger mitt liv mening, säger hon.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Eva Bendz har sina rötter i Steninge, där hon varit sommarboen­de i hela sitt liv. Hon älskar sin trädgård – som skiljer sig rejält från den muromgärda­de gård i Nepal, där hon blev utelåst i bara nattlinnet...
Bild: Roger Larsson Eva Bendz har sina rötter i Steninge, där hon varit sommarboen­de i hela sitt liv. Hon älskar sin trädgård – som skiljer sig rejält från den muromgärda­de gård i Nepal, där hon blev utelåst i bara nattlinnet...
 ??  ??
 ??  ?? Både Eva Bendz och hennes elever dök upp i tidningen under tiden som hon jobbade med alfabetise­ring.
Både Eva Bendz och hennes elever dök upp i tidningen under tiden som hon jobbade med alfabetise­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden