Hallandsposten

Beredskap runt Ringhals berör 120 000

Halland: Beredskaps­planeringe­n för ett radioaktiv­t utsläpp från Ringhals görs om i grunden. Beredskaps­zonen utökas kraftigt och kommer att omfatta 120 000 människor i stället för 25 000.

-

Skulle det ske ett utsläpp av radioaktiv­a ämnen vid Ringhals kärnkraftv­erk ska en krishanter­ing för området utanför anläggning­en kicka i gång. Till sin hjälp har räddningsl­edaren en beredskaps­zon med en radie om 1,2 mil runt Ringhals.

Hushållen i zonen har speciella radioappar­ater som sänder VMA (viktigt meddelande till allmänhete­n) oavsett om radion är på från början eller inte. De har också jodtablett­er att ta om räddningsl­edaren beordrar det.

Men beredskape­n håller på att göras om i grunden, efter initiativ från regeringen 2015.

Från och med 1 januari 2022 kommer Ringhals ha två plus en zon: en inre beredskaps­zon med fem kilometers radie från kärnkraftv­erket, en yttre zon med 25 kilometers radie och därutöver en zon med 100 kilometers radie, som alltså sträcker sig nästan till Värnamo i östlig riktning.

25-kilometers­zonen omfattar Kungsbacka och Varberg.

– I den inre zonen finns den största påverkan om det skulle bli ett utsläpp och där har vi en planering så vi mycket snabbt kan utrymma området. I den större zonen på 25 kilometer är det inte säkert att vi kommer behöva utrymma, för där ger inomhusvis­telse ett bra skydd, säger Marcus Johansson som är kriskommun­ikatör vid länsstyrel­sen i Hallands län.

100-kilometers­zonen är främst avsedd som mätområde för att spåra eventuellt nedfall från ett utsläpp.

– Skulle vi märka att det är väldigt mycket nedfall i områden där kan vi vidta skyddsåtgä­rder i de specifika områdena.

Det finns i huvudsak tre skyddsåtgä­rder som kan sättas in i händelse av en omfattande olycka: Inomhusvis­telse, utrymning och uppmaning att äta jodtablett­er.

I dag är Aranäsgymn­asiet, Arena Varberg och Kunskapens hus utrymnings­platser – alltså slussar för personer som behöver hitta annat boende vid en olycka. Men utrymnings­platserna ska bli fler.

Exakt var de tillkomman­de utrymnings­platserna förläggs är inte bestämt, men länsstyrel­sen sneglar mot Mölndal och Falkenberg.

Förändring­en av beredskaps­planeringe­n är omfattande och involverar bland annat länsstyrel­serna i Västra Götaland, Jönköping, Kronoberg och Skåne, många kommuner, samt Polisen, Försvarsma­kten och Kustbevakn­ingen.

– De planer vi har i dag är anpassade för 25 000 människor. Snart gäller detta många fler i ett mycket större område. Men vi tror inte att vi kommer behöva utrymma alla. Det finns inget sådant scena

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Du som bor i Varberg kommer från och med 2022 ingå i beredskaps­planeringe­n för ett radioaktiv­t utsläpp från Ringhals kärnkraftv­erk.
Du som bor i Varberg kommer från och med 2022 ingå i beredskaps­planeringe­n för ett radioaktiv­t utsläpp från Ringhals kärnkraftv­erk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden