Hallandsposten

Stora torg bjöd på skördemark­nad

Halmstad: Under helgen intog skördedaga­rna Stora torg som ett komplement till det inställda evenemange­t Smaka på Halmstad. Under två dagar dukades närproduce­rade varor upp från lokala bönder runt omkring Halland.

- Amanda Pettersson

Smaka på Halmstad har sedan 2017 varit ett evenemang på Stora torg där Halmstadbo­rna får smaka på vad deras stad har att erbjuda i matväg. I år, i stället för att ställa in, ställde Halmstad city om och tog fram ett nytt koncept. För att sprida ut evenemange­t har det i år delats upp i tre olika delar som genomförde­s under 2–3 oktober.

Under två dagar har lokala odlare från Halland visat upp sina varor och produkter på Stora torg. Skördedaga­rna, som marknaden har kallats, är ett samarbete mellan Halmstad city och Bondens marknad. Bondens marknad, som hade premiär 2018, kan man besöka på Stora torg under jämna lördagar.

– Skördedaga­rna är en utökad torghandel som tillkom för att ersätta utställart­orget som annars har stått på Stora torg under smaka på Halmstad, förklarar Caroline Bengtsson, cityledare i Halmstad city.

Vid ett av stånden står Hanna

Myhran och Maja Skillius från det familjeägd­a företaget Hafi som ligger i Brännarp.

– Vi har stått här båda dagarna men i dag har det dykt upp mer människor, säger Maja Skillius under lördagen.

Hanna Myhran berättar om hur de annars brukar besöka olika marknader under åren men att mycket har behövt ställas in i år. Trots inställda event så vittnar hon och andra utställare om en ökad försäljnin­g.

– Folk tänker efter mer vad och varifrån de köper. I och med att allt fler har hemestrat så har många istället vänt sig till sina lokala aktörer för att handla, förklarar Hanna Myhran.

Eivor och Shlomo Gavie har tagit sig från Falkenberg med sina syrade grönsaker och egenodlade äpplen. Likt Hanna Myhran har även de upplevt ett uppsving gällande försäljnin­g.

– Allt fler handlar mer lokalt och

närproduce­rat. Folk har mer eftertanke nu kring vad de konsumerar, berättar Eivor Gavie.

Under två dagar har det utöver skördedaga­rna anordnats en matvandrin­g genom Halmstad. De har även genomförts en digital matlagning­skurs i stället för matstudion som tidigare funnits under Smaka på Halmstad.

Bakom helgens utökade torghandel står Caroline Bengtsson, cityledare i Halmstad city, tillsamman­s med projektkoo­rdinatorn Malin Johansson.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Maja Skillius räcker över påsen med äppelmust till en kund.
Bild: Roger Larsson Maja Skillius räcker över påsen med äppelmust till en kund.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden