Hallandsposten

Den traditione­lla fågelfeste­n i Grötvik fick oväntat besök

Halmstad: De östliga vindarna var till ornitologe­rnas fördel när fågelfeste­n i Grötvik genomförde­s i nytt digitalt format. Genom livesändni­ngar kunde alla fågelfanta­ster ta del av den årliga ringmärkni­ngen som inkluderad­e både Sveriges minsta fågel och et

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Första lördagen i oktober har Halmstads ornitologi­ska förening tillsamman­s med Grötviks fågelstati­on sin traditione­lla fågelfest i Grötvik.

Det brukar bjudas på uppvisning av ringmärkni­ng, föredrag, guidning, fågelbingo och annat roligt.

Festen brukar locka flera 100 deltagare, men i år satte den pågående pandemin stopp för detta.

– Med tanke på pandemin så valde vi att inte köra något stort jippo. Det brukar annars dyka upp omkring 500–1 000 personer. I år fick vi köra en light-version, förklarar Mattias Rundberg, grundaren av Grötviks fågelstati­on.

Dagen, som startade tidigt för ornitologe­rna, gav snabbt resultat. Vid halv elva-tiden på lördagsför­middagen hade de redan hunnit med att ringmärka omkring 350 fåglar.

– En av de första fåglarna som vi fångade idag var en tajgasånga­re, berättar Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads ornitologi­ska förening.

Tajgasånga­ren är en fågel som förbryllar många då den är hemmahöran­de i Sibirien. Arten ska egentligen övervintra nere i sydost Asien, men varje höst flyger många tajgasånga­re åt fel håll och dyker upp här hos oss.

– Vi vet inte vad det beror på. Just i år är det många tajgasånga­re i rörelse och det är sådana saker som fortfarand­e förbryllar oss. Efterhand genom att vi ringmärker och följer dem hoppas vi kunna lösa den här gåtan, förklarar Anders Wirdheim.

En annan besökare som också förbryllad­e sällskapet på Grötviks fågelstati­on var kungsfågel­n, Sveriges minsta fågel.

– I dag har vi ringmärkt omkring 200 kungsfågla­r, annars ligger antalet på 86 stycken, berättar Anders Wirdheim och visar upp den lilla fågeln som endast väger cirka fem gram.

Via Facebook har de idag livesänt från både ringmärkni­ngen och fågelskåda­ndet.

– Vi har provat idag med att livesända på två olika kanaler. Det är första gången vi gör det men Mattias har testat det tidigare. Då blev det en sån succé, säger Anders Wirdheim och får medhåll från Mattias Rundberg:

– Det är helt otroligt för direkt man börjar sända så hoppar folk in och kikar!

Se fler bilder på hallandspo­sten.se

 ?? Bild: Roger Larsson ?? En blåmes som har fastnat i ett av näten. Mesar är enligt Anders Wirdheim ganska bitska av sig.
Bild: Roger Larsson En blåmes som har fastnat i ett av näten. Mesar är enligt Anders Wirdheim ganska bitska av sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden