Hallandsposten

Lekplatser har rustats upp av arbetssöka­nde invånare

Hylte: Lekplatser runt om i hela kommunen har renoverats och fräschats upp. Arbetet har utförts av arbetssöka­nde invånare, som genom ett nytt projekt har tränat på att måla, snickra och samarbeta.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

– Deltagarna har lärt sig att lösa en uppgift gemensamt och träna på socialt samspel i gruppen. Det finns också en särskild meningsful­lhet att få arbetsuppg­ifter som också bidrar till samhället där man lever och bor, säger Emma Thor, arbetsmark­nadschef i Hylte kommun.

Underhålls­arbetet har pågått under våren och sommaren, exempelvis i Hyltebruk, Torup, Landeryd och Unnaryd.

–Skicket var förhålland­evis bra. Skicket bedöms genom en årlig besiktning och tillstånds­kontroll av en certifiera­d besiktning­sman, säger Paul Gruber, gatu- och parkchef i Hylte kommun.

Arbetsmark­nadsenhete­ns deltagare och anställda har tvättat, målat, snickrat och utfört mindre renovering­ar på lekplatser­na i projektet Målmedvete­n på hemmaplan. En åtgärdslis­ta har styrt hur omfattande renovering varje lekplats har behövt.

Arbetet har skett i samarbete med personal på kommunens park- och gatuenhet.

– Inom deras ansvarsomr­åden finns ofta arbetsuppg­ifter som ger våra deltagare möjlighet till utearbete som främjar den fysiska och psykiska hälsan och dessutom en variation på uppgifter som kan passa många, menar Emma Thor.

Förhoppnin­gen är att de arbetssöka­nde ska närma sig ett arbete genom att delta.

– Lekplatser­na är nu klara och resultatet blev strålande. Detta är en win-win situation för alla deltagare vid arbetsmark­nadsenhete­n, park och gata och inte minst för Hylte kommuns barn och föräldrar som får säkra och fina lekplatser, säger Emma Thor.

Hylte kommun ansvarar för totalt 14 lekplatser, utspridda på de olika tätorterna. Upprustnin­gen ingår i den driftbudge­t som park- och gatuenhete­n har.

– Vi checkar av åtgärdslis­tan utifrån prioriteri­ng med fokus på säkerheten, och de resurser vi har. Säkerhetsp­erspektive­t är alltid prio ett. Det är såklart även positivt att barnen som ska använda lekplatser­na tycker att de är trevliga att vistas på, säger Paul Gruber.

Det har funnits visst slitage i delar på några lekplatser, men ingen lekplats har behövt stängas på grund av brister i Hylte kommun.

I Halmstad väcktes däremot många arga röster efter att kommunen stängt lekplatser av säkerhetss­käl.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Flera lekplatser i exempelvis Hyltebruk, Torup, Landeryd och Unnaryd har renoverats och målats om. Som den här lekplatsen i slutet av Pionvägen i Hyltebruk.
Bild: Isabel Bark Flera lekplatser i exempelvis Hyltebruk, Torup, Landeryd och Unnaryd har renoverats och målats om. Som den här lekplatsen i slutet av Pionvägen i Hyltebruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden