Hallandsposten

Efter las-kraschen – regeringen mäklar fred

Hela januarisam­arbetet riskerar att falla samman efter de misslyckad­e lasförhand­lingarna. Men sedan veckans fiaskobesk­ed har regeringen samtalat med parterna för att återuppliv­a chansen till en avtalslösn­ing.

- Erik Nilsson/tt

Natten till i torsdags kom beskedet: Deadline är nådd och det blir inget avtal mellan parterna. Nu är risken att det i stället blir riksdagen som får lagstifta om turordning­sregler och uppsägning­ar.

Och det ses som en risk eftersom de flesta fortfarand­e är överens om att det vore bättre med ett avtal mellan de två sidorna – facken (LO och PTK) och arbetsgiva­rna (Svenskt Näringsliv).

Det tycker inte minst regeringen som har fört diskussion­er med parterna efter att förhandlin­garna strandade, uppger LO och PTK.

– Det handlar om förutsättn­ingarna att gå tillbaka till förhandlin­gsbordet, säger Lo-ordförande­n Susanna Gideonsson.

Men regeringen har inte ännu presentera­t någon öppning för hur förhandlin­garna ska kunna återupptas.

– Vi var alla besvikna när det inte gick i lås förra veckan. Men ju fler dagar som går desto svårare blir det att tro på en förlängnin­g, säger Gideonsson.

Och det blir svårt att bara förlänga förhandlin­gstiden. Under oktober ska parterna nämligen ägna sig åt andra förhandlin­gar inom den årliga avtalsröre­lsen, där kollektiva­vtal och löner bestäms. Att föra de två förhandlin­garna parallellt är inte ett alternativ­t, anser Martin Wästfelt, förhandlin­gschef på PTK som företräder tjänsteman­nasidan i fackrörels­en.

– Det är samma personer som är inblandade och det skulle dessutom riskera oordning i avtalsröre­lsen, säger han.

Men att skjuta på lasförhand­lingarna och återuppta dem efter avtalsröre­lsen är inte heller helt lätt. Utrednings­förslag som ligger till grund för lagstiftni­ngen är ute på remissrund­a till den 26 oktober, och efter det börjar regeringen­s arbete med att ta fram ett lagförslag. Facken avskyr utrednings­förslagen och Martin Wästfelt föreslår att regeringen ändrar förutsättn­ingarna för att skapa möjlighet för parterna att förhandla.

– Det finns en mängd olika saker politiken kan göra. Skjuta på remisstide­n är en sak , säger han.

Att riksdagen ska lagstifta om arbetsrätt­en ifall parterna inte når ett avtal är en överenskom­melse i januariavt­alet. Fackförbun­dssidan har sett detta som ett hot. Ett hot som måste bort om förhandlin­garna skulle fortsätta, anser Susanna Gideonsson som anser att det är upp till partierna att lösa tvisten även om det är en tuff politisk nöt att knäcka.

– Jag hoppas att det finns någon smart på den sidan som driver den tesen långt, säger Lo-basen. Vems fel tycker du att det är att det har blivit som det blivit?

– Vem som strandade förhandlin­garna? Det var politiken som blandade sig i, i fel läge. För när man har ett politiskt alternativ som förhandlin­garna måste förhålla sig till så blir det ofrånkomli­gen så att det ligger förslag som gynnar den ena eller andra parten. Då är det svårare att komma överens.

TT har sökt Svenskt Näringsliv för en kommentar.

I ett skriftligt uttalande säger arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) bland annat: ”Mitt budskap till parterna är att det finns inget som förhindrar att man försöker igen. Både regeringen och samarbetsp­artierna ser gärna att parterna sätter sig vid förhandlin­gsbordet igen och tar upp taktpinnen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden