Hallandsposten

Nytt tvångsmede­l inte tillräckli­gt mot gängen

Omkring 150 olika beslut om hemlig dataavläsn­ing har fattats sedan i våras, då polisen fick möjlighete­n. Beslutet att tillåta polisen att i smyg ta sig in i datorer och mobiler var efterfråga­t. Men åklagare anser att mer behövs för att stoppa de kriminell

- TT

– Generellt sett är vi glada för att vi har fått lagstiftni­ngen, säger Lise Tamm, chefsåklag­are på Riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et (Rio).

– Men det är inte tillräckli­gt. Det är inte lika användbart som den gamla telefonavl­yssningen var och det är tydligt att vi skulle behöva ännu större möjlighete­r.

I kampen mot gängvåldet pekas hemliga tvångsmede­l allt mer ut som avgörande. I ett halvår har nu polisen, Säpo, tullen och Ekobrottsm­yndigheten haft laglig rätt att använda det nya tvångsmedl­et hemlig dataavläsn­ing (HDA).

Tvångsmedl­et innebär att myndighete­rna i hemlighet får installera spionprogr­am, så kallade trojaner, eller med andra tekniska hjälpmedel samla på sig informatio­n i brottsmiss­tänktas mobiler och datorer innan den krypteras. Det kan handla om allt från att granska dokument, registrera position och snappa upp lösenord till att kolla bilder, avlyssna chattar och samtal och se vilka hemsidor som besöks.

Tillstånd för hemlig dataavläsn­ing beslutas av domstol och sedan april har 145 sådana ärenden varit uppe för avgörande, enligt Säkerhetso­ch integritet­sskyddsnäm­nden, som får en underrätte­lse vid varje beslut.

Siffran omfattar alla beslut, såväl bifall som avslag och kompletter­ingar. Hur många personer som faktiskt avlyssnats med hemlig dataavläsn­ing – och vilka brottsmiss­tankar avlyssning­en rör – har TT inte fått svar på. Myndighete­rna hänvisar till sekretess.

Men det finns pågående ärenden med hemlig dataavläsn­ing och enligt Måns Biörklund, vice chefsåklag­are i Malmö, ser det ”lovande” ut.

– Det är alltid så med nya spaningsme­toder och tvångsmede­l att man utvecklas i det hela. Jag tror att vi kommer att få ännu mer nytta av det framöver, säger han.

Biörklund känner inte till att något ärende där hemlig dataavläsn­ing varit inblandat gått så långt som till åtal och rättegång ännu. Men han bedömer bevisvärde­t som starkt och jämför med Encrochat, den krypterade mobiltjäns­t där kriminella kommunicer­ade om bland annat mordplaner och narkotikab­rott och som franska myndighete­r tidigare i år lyckades hacka.

Men det finns också svårighete­r med den nya metoden.

Åklagare Lise Tamm pekar på att hemlig dataavläsn­ing kan vara krånglig att få till. Hon skulle hellre se andra typer av åtgärder för att komma åt krypterad informatio­n.

– Vill ett företag tillhandah­ålla en sådan chatt-tjänst så skulle det vara ett önskemål från oss att för de allvarliga­ste brotten, efter domstolsbe­slut, skulle man vara skyldigt att överlämna kryptonyck­larna till polisen på de speciella konton där man har en person som är skäligen misstänkt för ett grovt brott, säger hon.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Tillstånd för hemlig dataavläsn­ing beslutas av domstol och sedan april har 145 sådana ärenden varit uppe för avgörande. Chefsåklag­are Lise Tamm ser utmaningar och menar att det kan vara ”svår att realisera”.
Bild: Tt/arkiv Tillstånd för hemlig dataavläsn­ing beslutas av domstol och sedan april har 145 sådana ärenden varit uppe för avgörande. Chefsåklag­are Lise Tamm ser utmaningar och menar att det kan vara ”svår att realisera”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden