Hallandsposten

Trumps tillstånd blir allt bättre – kan skrivas ut i dag

USA:S president Donalds Trumps tillstånd fortsätter att förbättras, meddelar Vita husets läkare. Redan i dag kan presidente­n få lämna sjukhuset.

- Emma Gyllestad/tt Mia Holmberg Karlsson/tt

Presidente­n är feberfri och hans tillstånd är fortsatt bättre, säger Vita huset-läkaren Sean Conley vid en pressträff utanför militärsju­khuset Walter Reed. Han berättar att Trump behandlade­s med syrgas när han fortfarand­e befann sig i Vita huset. Trump hade även feber då. Trump hade även en låg syrenivå i blodet under en kort period i lördags.

Han har fått en andra dos av det antivirala läkemedlet remdesivir och behandlas också med bland annat steroiden dexametaso­n, som ges till svårt sjuka covid-19-patienter. En läkare ur det team som vårdar Trump säger att presidente­n kan bli utskriven ”redan på måndag”.

Petter Brodin, immunolog vid Karolinska institutet i Stockholm, säger att dexametaso­n ges till covid-19-patienter för att hindra immunförsv­aret från att överreager­a, något som kan orsaka kraftig lunginflam­mation.

– Jag tror att de tar det säkra för det osäkra, och att de resonerar som så att han riskerar att bli allvarligt sjuk om han får en kraftig immunologi­sk reaktion, säger Brodin.

I lördags förmiddag sade Trumps läkare att presidente­ns tillstånd hade förbättrat­s och att han talade om att återvända till Vita huset. Men kort därefter gav stabschefe­n Mark Meadows, som då bad om att bli citerad anonymt, en betydligt mer dyster bild av läget.

– Presidente­ns värden under det senaste dygnet har varit mycket oroande och de närmaste 48 timmarna kommer att vara kritiska när det gäller hans vård. Vi är fortfarand­e inte tydligt på väg mot full återhämtni­ng, sade han enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt The New York Times ska Trump ha blivit rasande på Meadows för hans kommentare­r. Bara några timmar senare kovände stabschefe­n och uppgav för Reuters att Trump mådde ”mycket bra” och att ”läkarna var mycket nöjda med hans värden”.

Bedömare anser att de motsägelse­fulla uttalanden­a spär på den förtroende­problemati­k som Vita huset redan brottas med, rapportera­r CNN. Inte minst har Trumpkriti­ker efter sjukdomsbe­skedet påtalat de otaliga gånger då presidente­n tyckts avfärda coronaviru­sets allvar och bland annat kallat det ”fullkomlig­t ofarligt”.

I ett filmklipp publicerat på

Twitter kommentera­de Donald Trump sin hälsa:

– När jag kom hit mådde jag inte så bra. Jag mår mycket bättre nu, och vi jobbar hårt för att få mig helt tillbaka på banan, sade han sittande vid ett skrivbord på militärsju­khuset Walter Reed.

Trump, som har kritiserat­s för att inte ha isolerat sig direkt då han fick reda på att personer i hans närhet kunde ha smittats, försvarar sitt beslut i filmklippe­t publicerat på Twitter.

– Det här är USA, världens bästa land och det mäktigaste landet i världen. Jag kan inte låsa in mig i ett rum på övervåning­en (av Vita huset). Vi har problem att hantera, som ledare måste man kunna hantera problem, säger han.

 ?? Bild: Joyce N. Boghosian/ap/tt ?? President Donald Trump arbetar på militärsju­khuset Walter Reed den 3 oktober.
Bild: Joyce N. Boghosian/ap/tt President Donald Trump arbetar på militärsju­khuset Walter Reed den 3 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden