Hallandsposten

Italiensk lärare: Vi försöker hålla oss lugna och uthärda

Böcker som sätts i karantän, krångliga saneringar och oroliga lärare – att öppna skolorna i Italien har varit efterlängt­at, men svårt.

- Elin Swedenmark/tt

Eleverna strömmar ut från klassrumme­n med ansiktsmas­kerna på, och behållare med desinfekti­onsmedel är utplacerad­e över hela skolan. Allt är inte som vanligt på Max Valier-gymnasiet i Bolzano i norra Italien, men den 6 september fick man återigen slå upp portarna efter vårens plötsliga stängning.

– Vi var alla glada över att få komma tillbaka, både elever och lärare. Det finns en massa regler, vi har ansiktsmas­ker och med lite god vilja kommer vi att klara det här, säger Sabina Rampold, lärare i tyska och historia.

I början av mars tog den italienska regeringen det drastiska beslutet att stänga alla skolor. Då var det ingen som väntade sig att eleverna skulle tvingas stanna hemma terminen ut, berättar Sabina Rampold.

– Det krävs tålamod. Och det är viktigt för oss lärare att visa eleverna att vi kan klara det här.

Att öppna skolorna har inte gått smärtfritt. Det är redan över 800 skolor som har rapportera­t att man har en eller flera elever med covid-19, och som har stängt eller satt klasser i karantän. Max Valier-skolan var den första skolan där det inträffade. En elev utan symtom hade covid-19 – och klassen sattes i karantän.

– Vi stängde genast det klassrumme­t och alla platser som eleverna hade varit på. Sedan fick en firma sanera allt, berättar rektorn Barbara Willimek.

Klaus Verber var en av de lärare som hade undervisat klassen, och nu har han precis gjort sitt tredje och sista coronatest efter händelsen.

– Hela situatione­n är besvärlig men vi försöker att hålla oss lugna och uthärda den, säger han.

Det är ändå lättare nu, när man får träffa eleverna igen, tycker Klaus Verber. I våras skedde undervisni­ngen på distans, och det var en situation som varken lärarna eller eleverna var vana vid.

– Vissa anpassade sig snabbt, men för andra elever var det svårt.

14-åringarna Kimo och Sophia är glada över att vara tillbaka. I dag har de laboratori­um under biologilek­tionen – en av många saker som man inte kunde göra i våras.

– Den största utmaningen var kommunikat­ionen mellan skolan och hemmet. Det var svårt att organisera sig, förklarar Sophia, och

Kimo lägger till att det inte går så bra att motivera sig hemma.

Men båda tyckte att det var olustigt när en elev på skolan visade sig vara smittad. Strax därpå upptäckte man att ännu en elev hade drabbats.

– Men klassen sattes ju i karantän så efter ett kort tag kändes det lugnt igen, säger Kimo.

En del av lärarna har dock känt sig utsatta, och obekväma med att undervisa igen. Många är äldre – enligt en rapport av OECD är mer än hälften av lärarkåren i grundskola­n och på gymnasiet över 50 år, och 17 procent är över 60 år.

Rektorn Barbara Willimek har känt av den starka oron.

– Vissa lärare var jätterädda för att komma till skolan under våra betygskonf­erenser, och då är vi ändå i en väldigt stor aula.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Språklekti­on i munskydd. Tyskalärar­en Sabina Rampold är glad att vara tillbaka i klassrumme­t, men manar till tålamod med omständigh­eterna.
Bild: Henrik Montgomery/tt Språklekti­on i munskydd. Tyskalärar­en Sabina Rampold är glad att vara tillbaka i klassrumme­t, men manar till tålamod med omständigh­eterna.
 ??  ?? Eleverna Sophia och Kimo går i första ring på Max Valiers tekniska gymnasium i Bolzano. Här undersöker de små organismer i mikroskåp.
Eleverna Sophia och Kimo går i första ring på Max Valiers tekniska gymnasium i Bolzano. Här undersöker de små organismer i mikroskåp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden