Hallandsposten

Jan-owe Wikström: Det här blir ett allsvenskt race ända in i december, HBK!

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Seger mot Jönköpings Södra på byggarbets­platsen Stadsparks­vallen och Halmstads BK hade haft åtta poäng och en målskillna­d värd ytterligar­e en poäng till godo på trean i Superettan. Men utan försvarsge­neralen och ledaren Andreas ”Ante G” Johansson som på grund av covid-19 missade sin första tävlingsma­tch sedan 2015 i IFK Norrköping, utan Andreas Bengtsson, borta av samma orsak, utan Dusan Djuric, avstängd och utan skyttekung­en Rasmus Wiedesheim-paul, såld till norska Rosenborg i veckan och rockader i startelvan sprack den förlustfri­a sviten på bortaplan i Superettan. Den som hållit ända sedan den 25 september i fjol mot Öster (0–1).

Och nu skiljer plötsligt bara – två poäng, tre med målskillna­d, med nio omgångar kvar.

Så visst blir det här ett allsvenskt race ända in i december. – Det blev lite för många förändring­ar och rockader. Att sätta försvarssp­elet är lättare, men anfallsspe­let handlar mer om samarbete och timing för att samspelet ska fungera och det märktes, medgav Hbk-managern Magnus Haglund.

Jodå, trots en nykomponer­ad backlinje med Joel Allansson som (lysande) högerback, den tillfällig­e lagkaptene­n Alexander Berntsson som mittback ihop med Joseph Baffo samt Thomas Boakye till vänster var det inte där som det brast.

Tvärtom. Förutom det tidiga 0–1-målet, där Erik Ahlstrand skulle ha tagit ett gult kort för att stoppa Moustafa Zeidan, ”brist på erfarenhet” som Haglund uttryckte det, tilläts J Södra som seriens starkaste hemmalag väldigt sällan att styra

” En sak talar ändå för HBK till slut. Av J Södras återståend­e nio matcher är sex på bortaplan. Där har smålänning­arna så här långt varit direkt svaga.

spelet och komma till farliga avslut.

Även om ett, Edan Hamidovics välplacera­de skott mellan benen på Alexander Berntsson och in vid Malkolm Nilsson Säfqvists bortre stolpe, räckte.

För därtill var HBK:S offensiv den här kylslagna kvällen alltför uddlöst. Mycket bollinneha­v mot ett förvånansv­ärt lågt stående J Södra-försvar javisst, men sett till det alldeles för få heta chanser och blott två av 13 avslut på mål.

– Jag är väldigt nöjd med försvarssp­elet som var strålande och satt väldigt bra.

– Men anfallsspe­let var bra fram till de sista 25 meterna. Det var där som Jönköping har haft sin svaghet, men där vi i dag inte var tillräckli­gt vassa. Visst, vi har två frilägen, men jag hade sett ännu fler avslut, analyserad­e Hbk-managern.

Att nolla i första matchen efter att skyttekung­en Rasmus Wiedesheim-paul har sålts, jodå, hans spets saknades, kan ge oroande signaler. För även om Sadat Karim kanske gjorde sin bästa match i Hbk-tröjan den här säsongen och Mikael Boman var så där jävulskt tung att möta för motståndar­försvaret så gick de ändå mållösa från Stadsparks­vallen när de hade varsitt friläge och framför allt – borde ha kommit till fler avslut.

Och under sina 23 minuter som Alhassan ”Crespo” Kamara fick den här gången i speltid hände dessvärre inte mycket.

Fast en sak talar ändå för HBK till slut. Av J Södras återståend­e nio matcher är sex på bortaplan. Där har smålänning­arna så här långt varit direkta svaga med fem förluster, 13–17 i målskillna­d och bara tre segrar på nio matcher så här långt.

Det kan bli en avgörande skillnad även om HBK:S förlustfri­a svit utanför Örjans vall nu sprack efter ett år och åtta dagar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden