Hallandsposten

Astrio till ettan – efter landslagsl­öftets hattrick

Vilket veckoslut för Lovisa Brogren. Landslagsu­ttagen i fredags – och på söndagen sköt 15åringen BK Astrio tillbaka till division 1 med ett hattrick i seriefinal­en mot Älmhult. – Det är riktigt skönt. Vi har längtat efter att få känna den här känslan läng

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Senaste gången Astrio spelade i division 1 var 2004 – alltså året innan Lovisa Brogren föddes.

Nu är Söndrumskl­ubben tillbaka och gör Halmia, HBK och Laholm sällskap i ettan 2021.

– Det kommer nog att gå bra för oss. Vi har tagit stora steg i år. Vi hade en ganska knackig försäsong, men det har bara gått uppåt för oss, säger Brogren.

Både Astrio och Älmhult gick in i den direkt avgörande division 2-finalen med maximala tio segrar på tio matcher. För Astrio, som hade bättre målskillna­d, räckte oavgjort för att knipa förstaplat­sen medan Älmhult behövde vinna.

Lovisa Brogren gav Astrio en drömstart då hon sprang emellan på en för lös bakåtpassn­ing och gjorde 1–0 redan efter 13 minuter.

Men Älmhult kvitterade sju minuter senare, tog över spelmässig­t och Astrio var illa ute när småländsko­rna tilldömdes en straff för hands efter en halvtimme.

Men Idalina Johansson slog elvametare­n utanför – och i anfallet efter bröt Nellie Brynéus sig igenom och gjorde 2–1 till Astrio i stället.

Det målet tog udden av Älmhult. I andra halvlek kunde Astrio spela ut. Lovisa Brogren kontrade in definitivt avgörande 3–1 i 65:e minuten, serverade därefter skytteliga­vinnaren Wilma Leidhammar öppet mål till 4–1 (74) varpå på hon själv satte 5–1 på tilläggsti­d.

Sedan bröt det stora firandet ut. Efteråt säger Brogren:

– Det var riktigt kämpigt i början, vi var väldigt nervösa innan. Men vi har som sagt längtat efter det här väldigt länge och när vi väl kände att vi får spela den fotboll som vi gör på hemmaplan så släppte nervositet­en.

Varför vinner Astrio serien?

– För att vi har kämpat som ett lag. Vi har tagit de här stegen tillsamman­s och hjälpts åt. Vi hade ingen vila utan har kört på hela året. Alla är väldigt goda vänner och vi kommer bra överens på planen.

Säsongen är dock långt ifrån över för Lovisa Brogren, som slutade tvåa i skytteliga­n på 25 mål, tre efter efter Wilma Leidhammar. Den 18–22 oktober ska den kvicka, tekniska anfallaren på läger med F15-landslaget på Bosön.

– Jag fick besked i fredags eftermidda­g. Jag har varit väldigt nervös för jag missade den första samlingen så jag trodde att mina chanser var ganska körda. Jag tror det hjälpte mig i dag med att veta, att känna att jag har lyckats med det.

Astrios tränare Iztok Pristovnik var rörd i yran efter serieseger­n.

– Det är grymt. Fantastisk­t. Vi visar en härlig moral och det är så många unga tjejer som aldrig har varit med om detta utan har krigat i botten hela tiden och att de får göra detta är helt... fantastisk­t, säger han.

Men hur satsningen ser ut inför division 1-comebacken och om han själv fortsätter är oklart.

– Vi ska sätta oss ned här nu och se hur och vad vi gör. Vi har faktiskt inte haft det i tankarna utan vi har bara tagit en match i taget.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Astrios hattricksk­ytt Lovisa Brogren (i mitten i övre raden) firar med glada lagkamrate­r efter 5–1-segern i seriefinal­en mot Älmhult.
Bild: Roger Larsson Astrios hattricksk­ytt Lovisa Brogren (i mitten i övre raden) firar med glada lagkamrate­r efter 5–1-segern i seriefinal­en mot Älmhult.
 ??  ?? Skyttedrot­tningen Wilma Leidhammar (nummer 10) och Lovisa Brogren firar ett av Astrio fem mål i seriefinal­en.
Skyttedrot­tningen Wilma Leidhammar (nummer 10) och Lovisa Brogren firar ett av Astrio fem mål i seriefinal­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden