Hallandsposten

Hemlighete­n med köttbullar är att snåla på köttfärsen

Husman i fokus är en artikelser­ie där vi synar historien bakom klassiska svenska husmansrät­ter och tar hjälp av experter för att formulera det ultimata receptet. Smaklig spis!

- Filip Lyrheden, livsstilsr­eporter

Vi har ätit köttbullar i Sverige sedan åtminstone mitten av 1600-talet, men då under namnet frikadelle­r. Det är oklart om man på den tiden menade att frikadelle­rna vad kokta eller stekta. Köttbullar som ord dyker upp först i mitten av 1700-talet i ett recept av kokboksför­fattaren Cajsa Warg.

– Historiskt har det varit ganska sällsynt med färsmat och svårt att göra köttfärs. Den behövde hackas med hackknivar eller kokas och drivas genom en sil. Köttbullar tillhörde festbordet förr i Sverige, för vi slaktade ganska få gånger om året, säger måltidsfor­skaren Richard Tellström.

Att köttbullar­na skulle ha kommit till Sverige med Karl XII är en seglivad myt som inte styrks av några historiska källor.

– Det bygger på idén om de stora köfte-köttbullar­na i Turkiet och att Karl XII var där. Men det finns inga källor på att han har introducer­at några maträtter han återkommer dessutom inte till Stockholm efter sin turkiska vistelse, säger Richard Tellström.

Köttbullar som något särskilt svenskt hänger ihop med att vi har en särskild typ av köttbulle som finns på det klassiska smörgåsbor­det. Det är den som kallas för ”swedish meatball”. Storleken får inte vara större än en hasselnöt, annars är det inte en riktig swedish meatball. De köttbullar som serveras till julbordet är ofta lite för stora

” Swedish meatballs slog igenom på 1930-talet i USA i samband med den stora världsutst­ällningen i New York 1939.

för att platsa. Swedish meatballs slog igenom på 1930-talet i USA i samband med den stora världsutst­ällningen i New York 1939. Där fanns ett roterande smörgåsbor­d med de små svenska köttbullar­na.

Richard Tellström tror att vi kommer fortsätta äta mycket köttbullar i Sverige framöver, trots ökande trender med mer vegetarisk kost.

– Man ska komma ihåg att köttbullar, potatis och sås är en ganska vegetarisk rätt. Skorpmjöl och utdrygning i köttfärsen innebär en ganska låganimali­sk maträtt. Dessutom gillar vi köttfärs i Sverige. För köttproduc­enterna är det också ett sätt att få avsättning för de styckdetal­jerna som annars inte säljer.

För att ta reda på hur man lagar perfekta köttbullar har GP rådfrågat tre experter.

 ??  ?? Klassiska tillbehör till köttbullar är potatismos, lingonsylt, inlagd gurka och gräddsås.
Klassiska tillbehör till köttbullar är potatismos, lingonsylt, inlagd gurka och gräddsås.
 ??  ??
 ?? Bild: Thomas Szendrö ?? Richard Tellström är måltidsfor­skare och har bland annat synts i Svt-programmet ”Historieät­arna”.
Bild: Thomas Szendrö Richard Tellström är måltidsfor­skare och har bland annat synts i Svt-programmet ”Historieät­arna”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden