Hallandsposten

Amazons nätbutik är på gott och ont

Amazon säger sig vilja betala rätt skatter i Sverige. Men det är naivt att tro att Sverige ska få in alla de skatter andra företag betalar. Det är politiken införstådd med.

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 2/11. Under onsdagen (28/10) öppnade det amerikansk­a teknikbola­get Amazon officiellt sin näthandel i Sverige. På ytan kan det se yrvaket ut. I Sverige handlar 82 procent av medborgarn­a varje år på nätet, näst högst i unionen efter Danmark och långt över Eu-snittet på 60 procent.

Men det finns utrymme för tillväxt. Enligt Svensk Handel är e-handeln den enda kategori inom detaljhand­eln som vuxit på senare år, och har nu en marknadsan­del på 10 procent.

På så sätt är tillskotte­t positivt. Konkurrens vässar erbjudande­n, leveranssä­tt och priser. Men när Amazon träder in på en marknad händer andra saker.

I amerikansk­a delstater som South Carolina, Virginia och Kalifornie­n har lönerna för lagerarbet­are sjunkit med mellan 16 och 30 procent efter att bolaget etablerar en lagerlokal i området, enligt tidskrifte­n The Economist (20/1-18). Det måste inte vara något negativt.

Att lönerna går ner visar att det finns rum för effektivis­ering, vilket i öppna ekonomier frigör resurser som kan användas bättre någon annanstans. Det behöver heller inte betyda att arbetarna behandlas dåligt. I USA erbjuder Amazon sjukvårdsf­örsäkring, pensionssp­arande och aktier till de anställda. Det kan förklara varför det faktiska löneutrymm­et blir lägre.

Något liknande kanske inte händer i Sverige, men bolagets inträde belyser andra frågor. Exempelvis att e-handelns alla transporte­r ökar utsläppen jämfört med traditione­lla inköp. Att beskatta plastpåsar i fysiska butiker driver bara fler att köpa från mer koldioxidi­ntensiva nätbutiker. Ska politiker försvåra eller förenkla för fler att handla via sådana tjänster?

Det knyter an till ett större dilemma om hur enskilda länder ska hantera globala teknikbola­g som Amazon, Apple, Facebook och Google. Alla har affärsmode­ller som på ett eller annat sätt utmanar den gängse bilden av ett företag och hur det kan tjäna pengar.

Amazon säger sig vilja betala rätt skatter i Sverige. Men dagens skattesyst­em bygger på föråldrade principer om ett ”fast driftställ­e”, liksom att kärnverksa­mheten ska bedrivas på denna plats.

Så ser inte de globala teknikjätt­arnas affärsmode­ller ut. I Amazons fall tjänar bolaget knappt pengar på sin nätbutik. I stället är det bolagets molntjänst­er som drar in runt 70 procent av rörelseres­ultatet.

Sverige passar därför Amazon som handen i handsken, eftersom vi också erbjuder rabatterad el åt företag som driver server- och datacenter. Därtill ger internatio­nella skatteregl­er inte något enskilt land företräde att beskatta dessa digitala bolag korrekt.

Det vore alltså naivt att tro att Sverige ska få in alla de skatter andra företag betalar. Det är politiken införstådd med.

” När globala jättar utmanar små marknader kan det se ut som rovdrift.

Faktum är att den rödgröna regeringen lovat Amazon, ihop med Facebook och Google, saftiga undantag om de etablerar datacenter i landet, enligt en granskning av Aftonblade­t (16/8-20). Vilket också skett. Facebook finns i Luleå, Google i Avesta, och Amazon har tre hallar i Mälardalen.

Ändå får man det ofta att låta som om företagen drar nytta av system på sätt som aldrig var meningen. Internatio­nella etablering­ar gör att gårdagens regler får dagens ljus på sig.

När globala jättar utmanar små marknader kan det se ut som rovdrift. Men den stora fördelen med Amazon är inte kortare leveransti­der, utan att vi tittar oss i spegeln och frågar vilket samhälle vi vill ha.

 ?? Bild: Amir Nabizadeh/tt ?? Internatio­nella företag som investerar i Sverige belyser gamla skatteregl­er ur ett nytt perspektiv.
Bild: Amir Nabizadeh/tt Internatio­nella företag som investerar i Sverige belyser gamla skatteregl­er ur ett nytt perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden