Hallandsposten

MED ville utreda ny organisati­on ytterligar­e

Laholm: Samtliga politiker i fullmäktig­e var eniga om den nya förvaltnin­gsorganisa­tionen, utom Karl-fredrik Klinker (MED) som efterlyste medborgarp­erspektive­t.

- Evelina Gunnarsson

På kommunfull­mäktige klubbades kommunens nya förvaltnin­gsorganisa­tion. Från och med 1 januari 2021 har kommunen fem nämnder där miljö- och byggnadsnä­mnden byter namn till samhällsby­ggnadsnämn­den och får utökade uppdrag som drift och räddningst­jänst. Övriga nämnder behåller namn och uppdrag.

Under kommunfull­mäktige ifrågasatt­e Karl-fredrik Klinker (MED) hur den nya organisati­onen gynnar medborgarn­a.

– Den här är utvecklad för att anställda ska ha det så bra som möjligt. Men var kommer medborgarn­a in?

Han yrkade på återremiss för att utredninge­n skulle kunna genomarbet­as igen med frågan om medborgara­spekten.

Roland Norrman (M) svarade att organisati­onen har flera fördelar. En samlad samhällsby­ggnadsproc­ess blir mer effektiv och gynnar medborgare­n. Omorganisa­tionen kommer också leda till att kommunstyr­elsen arbetar strategisk­t på lång sikt i stället för att släcka tillfällig­a bränder som blir både dyrt och ställer till bekymmer.

– Nu får vi tid att se över de andra nämnderna, det har varit svårt att få till det när vi hanterar fordon, mat och driftsfråg­or, sade han.

Omställnin­gen innebär att varje förvaltnin­g nu ansvarar för sin personal, något som KS tidigare gjort. Men cheferna för respektive förvaltnin­g anställs fortfarand­e av kommunstyr­elsen.

Fullmäktig­e röstade ja till den nya organisati­onen men Karl-fredrik Klinker reserverad­e sig mot beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden