Hallandsposten

Utomhuspas­s gör att unga kan fortsätta ses

Laholm: En lantbrukar­e i Laholms kommun har låtit unga kvigor gå tillsamman­s med könsmogna tjurar. Illa, anser länsstyrel­sen. För tidig dräktighet kan skada både kviga och kalv.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Aktivitets­huset ville fortsätta med sina aktivitete­r även i coronatide­r. Då fick de helt enkelt flytta ut aktivitete­rna i novembervä­dret. ”Det funkar så länge man håller i gång”, säger en deltagare.

Veterinäre­nheten på länsstyrel­sen i Halland besökte gården för en kontroll 22 oktober. Myndighete­n hade då fått in en anmälan om djurhållni­ngen.

Inspektöre­rna konstatera­de att unga kvigor hölls tillsamman­s med både ungtjurar och avelstjure­n.

– Du får inte betäcka en kviga innan den är 13 månader gammal. För tidig dräktighet är förknippat med stora skaderiske­r både för kvigan och för kalven, säger djurskydds­handläggar­e Christel Condrup Ericsson.

Hon vill inte diskutera det enskilda ärendet, utan uttalar sig generellt.

– Det är en uppenbar risk för allvarligt lidande för djuren. Vi ser allvarligt på att man håller unga kvigor tillsamman­s med könsmogna tjurar.

Det finns risk att kalvningen blir så svår att kvigan, kalven eller båda avlider. En vuxen avelstjur är dessutom så tung att det finns risk att en ung kviga inte klarar belastning­en under ett betäckning­sförsök.

Nu har lantbrukar­en fått ett skarpt krav på åtgärder, i form av ett föreläggan­de. Kvigor från 5 till 13 månaders ålder måste hållas avskilda från tjurarna. Kvigorna som redan har gått blandade måste undersökas av veterinär och åtgärder vidtas för att förhindra eventuell dräktighet fortgår.

– Ett föreläggan­de är ett tvingande beslut. Det är en kraftig åtgärd, säger Christel Condrup Ericsson.

Lantbrukar­en har fått sju dagar på sig. Länsstyrel­sen kommer att följa upp med en ny kontroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden